Начало Избрани Албон ще запише старт №100 в F1 този уикенд

Албон ще запише старт №100 в F1 този уикенд

49
0
Александър Албон
Александър Албон, снимка Уилямс

Александър Албон ще запише старт №100 в F1 този уикенд. Пилотът на Уилямс премина през периоди на възходи и падения и дори временно напусна световния шампионат. Макар да има стабилен брой участия в спорта, Албон все се определя като „сравнително неопитен състезател.“

Старт №100 в F1 накара Албон да размишлява върху досегашното си пътешествие в спорта. Кариерата на пилота от тайландски произход е доста разнообразна и изпълнена с редица трудности. Албон погледна и към бъдещето, където се надява да направи още крачки напред и да се бори за места в челото

Албон дебютира в F1 в началото на 2019 г. Първоначално той се беше насочил към Формула Е и дори беше подписал с Нисан. Преди това Албон финишира на трети място през сезон 2018 във Формула Е, като пред него бяха Джордж Ръсел и Ландо Норис.

Първоначално Албон караше за тогавашния тим на Торо Росо. В средата на сезона 28-годишният пилот размени мястото си с Пиер Гасли и отиде в Ред Бул. Повишението беше малко неочаквано за Албон, който тогава нямаше толкова опит в F1.

Престоят на Албон в Ред Бул беше изключително тежък. Състезателят от тайландски произход изпитваше затруднения и нямаше отговор на темпото на Макс Верстапен. В крайна сметка той остана в австрийския отбор до края на 2020-та, записвайки два подиума. После той беше понижен в ролята на тестов и резервен пилот.

През 2021 г. Албон беше малко встрани от F1 и караше автомобил на Ферари в DTM. Там той направи силно впечатление и записа една победа и още няколко подиума.

В началото на 2022-ра Албон се върна в F1 с Уилямс. Въпреки всички трудности, той показа доста голямо израстване и печелеше по-голямата част от точките за тима от Гроув. По-рано тази година той подписа нов многогодишен договор с Уилямс и гарантира бъдещето си в спорта.

Албон призна, че старт №100 е важен етап в неговата кариера. От друга страна, това постижение се усеща малко по-различно в модерната история на F1 заради големия брой състезания, които се провеждат всяка година.

„Интересно е, защото мисля, че сега правим толкова много състезания годишно. В някои отношения не е толкова трудност да се постигнат 100 старта в този спорт“ сподели Албон.

„Но в същото време това все още е голям крайъгълен камък. Мисля, че моето пътуване не беше толкова гладко, колкото това на други пилоти на стартовата решетка“, добави пилотът на Уилямс.

Албон направи огромна крачка напред през миналия сезон. Благодарение на силните му резултати Уилямс финишира седми при конструкторите. Това беше най-доброто класиране за легендарния британски отбор от 2017 г. насам. Макар че този уикенд ще отбележи старт №100, Албон не се определя като толкова опитен състезател в сравнение с някои негови колеги

„Мисля, че повечето пилоти на стартовата решетка вече са достигнали 100 състезания. Всъщност няма толкова много, които са под границата 100. Затова аз все още съм един от сравнително неопитните пилоти, въпреки че съвсем скоро ще достигна това число“, обясни Албон.

„Когато преминеш този крайъгълен камък, ще размишлявам върху моите възходи и падения в кариерата ми във Формула 1 досега. Но в същото време не се печели трофей за това нещо. Когато стигна до 150 [състезания] или ми посивеят косите, може ще погледна на това с умиление“, каза още състезателят на Уилямс.

В момента Уилямс отново се намира във възходяща траектория. Тимът спечели солиден брой точки в Баку и измести Алпин от осмото място при конструкторите. Сега целта на Уилямс е да се доближи и дори да изпревари Хаас.

„Целта ни определено е да гледаме напред. Ако започнем да гледаме назад, се успокояваме и да поемаме по-малко рискове. Според мен мен целта винаги трябва да бъде свързана с това да изпреварваме автомобилите пред нас.“

„През последните няколко състезания имахме по-бърз автомобил от Хаас. Ако не е бил по-бърз, тогава може би нещо не е било съвсем наред по време на уикенда или нещо подобно.“

Албон се надява да има дълга кариера в F1 и не изключи да запише още 100 старта с Уилямс.

„Следващите 100 състезания, уау… Това ще са още четири-пет години в спорта. Нека да видим. Мисля, че има голяма вероятност все още да съм в Уилямс. Вълнувам се да видя какво ще е бъдещето на този. Надявам се, че в старт №200 в Гран при ще говорим за борба за подиуми и в челото на колоната. Това би бил много прост, но хубав начин да отпразнувам старт №200, както и по-голяма торта“, заключи Александър Албон.