Начало MotoGP News Aлейш Еспаргаро: Сигурен съм, че можех да спечеля в Асен

Aлейш Еспаргаро: Сигурен съм, че можех да спечеля в Асен

243
0
Алейш Еспаргаро, Априлия
Алейш Еспаргаро, снимка Априлия

Алейш Еспаргаро не изпитва лоши чувства към Фабио Куартараро след инцидента във вчерашната Гран при на Нидерландия. Пилотът на Априлия смята, че е можел да спечели състезанието на Асен ако не е бил ударен от френския си съперник.

По-големият брат Еспаргаро изпревари Куартараро на старта и зае второто място зад лидера Франческо Баная. След кратка битка, в която испанецът премина през завои5 и 6, Куартараро прекара следващите три обиколки в преследване на пилота на Априлия. Световният шампион реши да предприеме нова атака в бавния пети завой на петата обиколка.

Въпреки това Куартараро катастрофира и удари Алейш Еспаргаро. Испанецът мина през чакъла и пропадна до 15-то място. Въпреки това той направи фантастично каране и стигна до четвъртата позиция при развяването на карирания флаг.

Куартараро отново катастрофира в 12-ата обиколка и получи наказание заради този инцидент. Пилотът на Ямаха ще трябва да премина през дългата обиколка по време на състезанието на Силвърстоун през август. В допълнение той се извини на своя колега от Априлия веднага след състезанието.

Еспаргаро спечели 13 точки в Асен, намалявайки преднината на Куартараро от 34 на 21 пункта преди лятната пауза. От друга страна признава, че би предпочел да завърши първи и да бъде пред пилота на Ямаха. 32-годишният състезател смята, че е имал възможност да спечели втора победа в кариерата си.

Трудно е да се каже, защото мисля, че можех спечеля, докато Фабио щеше да завърши втори, каза той.

Това е разлика от пет точки. Междувременно аз възстанових 13 пункта. По отношение на шампионата е доста добре. Въпреки всичко аз загубих потенциална победа.“

Сигурен съм, че можех да спечеля в Асен. Имам само един успех в кариерата си. Предпочитам да наваксам пет точки и да спечеля победата [отколкото да възстановя 13].“

„Не можете да направите много обиколки с половин секунда под предишния рекорд ако не сте достатъчно спокойни.“

Бях агресивен и супер ядосан. Всеки път, когато виждах времената на обиколките, които правех, се изнервях още повече, защото знаех, че е невъзможно другите да постигнат моето темпо. Настигах лидерите след всеки един завой. В същото време бях щастлив, че постигнах тези времена за обиколка.“

Коментирайки катастрофата на Куартараро, Еспаргаро смята, че няма умисъл от страна на пилота на Ямаха. Той смята, че световният шампион просто не е преценил правилно спирачната зона за пети завой поради силното усещане, което има към своя мотоциклет.

Бях много силен на това място. Фабио знаеше това“, добави Алейш Еспаргаро.

Причината, поради която Фабио направи това движение, е, че усещането му за мотоциклета е много високо. Той е в състояние да затваря много линиите и има огромно доверие в своята машина.“

„Куартараро не е агресивен пилот. Просто увереността му е толкова висока и му позволява затваря линиите много често.

„От друга страна и аз бях изключително бърза. Затова затворих вратата и се сблъскахме. Той ми се извини, защото направи голяма грешка, не успявайки да прецени това спиране.“

Еспаргаро каза още, че е успял да се възстанови толкова добре след принудителното излизане от пистата, защотоне е имал какво да губи.“ Освен това е бил улеснен от невероятното темпо на мотора на Априлия.

Вчера нямах какво да губя. Знам, че ще прозвучи арогантно, но темпото ми беше малко по-добро от това на останалите.“ каза той.

„Когато си с около половин секунда [по-бърз], е много по-лесно. Това означава, че правиш нещо много различно от останалите. В последния шикан спирах много по-късно от всички. Скоростта ми в четвъртия сектор бе невероятна. Ето защо ми беше по-лесно да направя толкова изпреварвания“, завърши Алейш Еспаргаро.