Начало Moto News Алекс Маркес: С Марк сме братя, но и професионалисти, а на трасето...

Алекс Маркес: С Марк сме братя, но и професионалисти, а на трасето сме различни състезатели

473
0

Алекс Маркес вече има сериозни успехи в кариерата си, но все още една от първите свързани с името му реакции е „брат на Марк Маркес”. 23-годишният пилот, който през 2014 г. спечели титлата в Moto3, а през миналия сезон триумфира в Moto2, обаче реши да се подложи на още по-сериозен тест и се присъедини към екипа на Марк Хонда в MotoGP. Маркес старши вече е осемкратен световен шампион. 3 години по-големият брат триумфира шест пъти в най-високия клас на първенството, има и по 1 корона от 125 куб. см и Moto2. Алекс не се стресира от чистата статистика и е готов да се учи. В началото на 2020 г. той разказва за собствените си амбиции.

За първи път облече екипа на Репсол Хонда – какво означава това за теб?

Сбъдната мечта. За мен е невероятна чест да нося тези цветове. Страшно съм щастлив, че получих възможността да вляза в MotoGP заедно с тима на Хонда. Гордея се. Ситуацията е напълно нова за мен. Свикнал съм да гледам Марк в тези цветове, не себе си! Моментът е специален.

Какво е за теб да си новак в тим като този?

Според мен това е мечтата на всеки пилот – или целта – да си в заводски екип. След спечелването на Moto2 желанието, планът е да отидеш в такъв отбор. За мен тази мечта се сбъдна. Чест е да съм в екип с историята на Хонда. Знам, че ще е предизвикателство, но ще е хубаво. От първия миг твърдях, че търся такъв шанс.

Каква е целта ти за сезона?

Мога да кажа, че искам да съм Новак на годината – това е първата цел. Но да кроя планове за позиции или нещо подобно… В момента съм изцяло концентриран върху това да разбера мотора, да изградя увереността си. Преди надпреварата в Катар ще съм в състояние да преценя малко по-добре реалната ни позиция и какво можем да постигнем в първия старт.

Как се почувства, когато влезе за първи път в бокса на отбора като титуляр?

Моментът определено е изключителен. В стомаха пърхат пеперуди, когато сложиш екипа, а при влизането знаеш, че това вече е твоят отбор. По време на първия тест се чувствах невероятно. Мисля, че всичко ще е далеч по-контролирано в Малайзия, ще има по-малко нерви, ще се чувствам по-спокоен с екипа, който вече ми помогна страшно много да се отпусна на Херес.

Ти ще си сред най-високите пилоти в MotoGP (Алекс Маркес е висок 179 см – б.р.). Смяташ ли, че това може да ти помогне?

Височината има някои предимства – в движенията, как можеш да управляваш тялото си, в използването на теглото. Може би на мокро ще ми е малко по-леко. Същевременно има недостатъци, някои от които унищожават голяма част от предимствата. Но човек се справя с това. Възползваш се от силните страни и се стараеш да губиш колкото се може по-малко там, където си по-слаб.

Новак си в MotoGP, но си бил част от HRC – в испанския шампионат и Moto3. Представял ли си си някога да се върнеш, и то на толкова високо ниво?

Нещо подобно понякога се промъква в мечтите ти, когато започваш да се състезаваш, но знаеш, че е трудно. През кариерата на един пилот може да се случи какво ли не по време на безкрайните часове тренировки, многото състезания. Сега обаче нямам търпение отново да работя с тези прекрасни хора.

За първи път в историята на MotoGP двама братя ще делят един гараж.

Подходът ни трябва да е като към съвсем нормална ситуация. Ние сме братя, но като пилоти е необходимо да сме професионалисти и на трасето сме различни състезатели. Всеки си има екип и ще се трудим по свой собствен начин. Със сигурност за мен е предимство, че ще работя редом с шесткратен MotoGP шампион, защото мога да науча много от него, да видя как се кара моторът на Хонда, да получа помощ при откриването на тайните. Така че ще се постарая да измъкна каквато информация мога от него, както и от останалите пилоти на Хонда.