Начало Top Moto News Алекс Ринс беше най-бърз след първите две тренировки в Катар

Алекс Ринс беше най-бърз след първите две тренировки в Катар

321
0
Алекс Ринс
Алекс Ринс, снимка Мишлен

Алекс Ринс беше най-бърз след първите две свободни тренировки за Гран при на Катар в MotoGP. На пистата Лосаил пилотът на Сузуки завъртя най-бързата обиколка за 1:52.432, като изпревари с 35 хилядни Марк Маркес от тима на Репсол Хонда. Трети на 0.147 от времето на Ринс остана неговият съотборник и световен шампион от 2020 г. Жоан Мир.

Първата свободна тренировка бе спечелена от Брад Байндър. Условията бяха много по-различни спрямо втората, поради по-високата температура на въздуха и асфалта. Малко след началото на първата тренировъчна сесия всички пилоти излязоха на трасето, включително новобранците.

Първото падане за сезон 2022 бе за Фабио Ди Джанантонио. Състезателят на Грезини Дукати катастрофира малко повече от 15 минути преди края на сесията.

Няколко минути по-късно катастрофира и Франческо Баная. Вицешампионът за сезон 2021 изпусна предницата на своето Дукати в завой номер шест. За щастие той и неговият сънародник се отърваха без наранявания.

Малко преди изтичането на часовника Брад Байндър оглави класирането. Пилотът на КТМ се надява на по-постоянно представяне тази година. Втори и трети завърши Такааки Накагами и Алекс Ринс. Същевременно топ 16 бе събран в рамките на една секунда

В промеждутъка между първата и втората тренировка стана ясно, че седемкратният световен шампион Валентино Роси е станал татко на момиченце.

Още след началото на втората тренировъчна сесия Маркес подобри постижението на Байндър. Малко по-късно той бе изместен от Алейш Еспаргаро, който продължаваше да показва добрата форма на Априлия. Пилотите на Сузуки Алекс Ринс и Жоан Мир също показваха напредък спрямо миналата година.

След преполовяване на времето повечето състезатели започнаха да се борят за по-челни позиции. Най-бързи бяха пилотите на Сузуки и Хонда, а Джак Милър едва не се удари в своя сънародник Реми Гарднър.

В последните секунди на сесията Маверик Винялес блокира своя съотборник Алейш Еспаргаро. Двамата едва не стигнаха до удар на 13-ти завой, а Ринс водеше борба за първото място с Марк Маркес.

В крайна сметка Ринс спечели втората свободна тренировка в Катар и излезе начело в днешния ден. Втори и трети финишираха Марк Маркес и Жоан Мир. Четвъртото място отиде при Хорхе Мартин от тима на Прамак Дукати, следван от Франко Морбидели с Ямаха и Джак Милър с Дукати. Топ 10 допълниха Алейш Еспаргаро с Априлия, Фабио Куартараро (Ямаха), Пол Еспаргаро (Хонда) и Франческо Баная (Дукати). Най-бързият новобранец бе Раул Фернандес от отбора на КТМ Tech 3.