Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алекс Вурц прекрати състезателната си кариера

Алекс Вурц прекрати състезателната си кариера

96
0
Алекс Вурц
Алекс Вурц, снимка Уилямс

Бившият пилот от Формула 1 Алекс Вурц обяви, че прекратява състезателната си кариера. 41-годишният австриец има 69 старта в Гран при и 3 класирания на подиума – 3-ти места в Англия през 1997 г., Имола 2005 г. и Канада 2007 г.

Алекс дебютира във Ф1 през 1997 г., замествайки Герхард Бергер за 3 състезания в екипа на Бенетон. Именно в третото стигна до подиума в Силвърстоун и това убеди шефовете на екипа да му дадат титулярно място за 1998 г. Сезонът за него беше силен, въпреки че не успя да се класира в топ 3 в състезанията. След това обаче през 1999 и 2000 г. той беше засенчен от съекипника си Джанкарло Фисикела и загуби титулярното си място. Прие ролята на тестпилот в Макларън.

На тази позиция той остана до 2005 г., като се наложи в Гран при на Сан Марино да замести контузения Хуан-Пабло Монтоя. Силното му каране и 3-ото място направиха впечатление и той получи нов шанс от Уилямс за 2006 г и 2007 г. В края на последната година той напусна Ф1, след като беше победен категорично от съотборника си Нико Розберг и през двата сезона.

Най-големите си успехи Вурц обаче постигна в 24-те часа на Льо Ман. Той стана най-младият победител в прочутото състезание в тандем с Деви Джоунс и Намуел Ройтер през 1996 г. с TWR Порше. След края на кариерата си във Ф1 постигна още един успех в Льо Ман – с Пежо през 2009 г. в тандем с Дейвид Брабъм и Марк Жене.

През миналата година Вурц пое ролята на председател на Асоциацията на пилотите в Гран при (GPDA), работейки здраво за подобряването на сигурността по пистите заедно с ФИА.