Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ален Прост: Формула 1 никога няма да премине на електричество

Ален Прост: Формула 1 никога няма да премине на електричество

29
0
Ален Прост
Ален Прост, снимка Любомир Асенов

Формула 1 никога няма да премине на изцяло електрическо задвижване, смята четирикратният световен шампион в Гран при Ален Прост. Според него обаче шампионатът Формула Е е концепция, която може да проработи успешно.

Според Прост характерът на F1 е такъв, че не позволява подобно нещо.

Никога няма да е напълно електрическо. Никога. Не и докато аз съм на тази планета… Не мисля, че е възможно. Това е нещо, от което наистина се пазим в състезанията. Не може да има болид за F1 с изцяло електрическо задвижване, просто не работи. Към публиката се изпраща грешно послание. Не може да кажеш, че след две години всички ще карат електрически автомобили – заяви Прост.

Французинът ще участва във Формула Е с екип, създаден в сътрудничество с ДАМС. Той наистина мисли, че има място за подобен шампионат:

Формула Е е нещо напълно различно, изцяло отделно. Свършената работа е чудесна. Вървим в правилната посока и трябва да демонстрираме нещо. При Формула Е концепцията е смесица от развитие и образование, обучение на хората в градовете. Посланието е напълно различно. Но във Формула 1 никога няма да се тръгне в такава посока.