Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ален Прост: Сена искаше да остана във Формула 1

Ален Прост: Сена искаше да остана във Формула 1

2598
0
Ален Прост
Ален Прост, снимка Алпин

Ален Прост призна, че Аертон Сена го е молил да не се оттегля от Формула 1 след 1993. Бразилецът е искал да запази собственото си ниво на представяне и затова е искал френският състезател да не напуска спорта. 

Съперничеството между Прост и Сена е едно от най-легендарните в цялата история на Формула 1. Двамата пилоти прекараха две години като съотборници в отбора на Макларън. Най-запомнящият се момент от този период бе удара между двамата в Гран при на Япония. Това гарантира титлата на Прост, който веднага след това напусна британския тим и подписва с Ферари.

След това Сена триумфира през следващата година след като двамата отново имат инцидент в първата обиколка на Сузука. През 1991 бразилецът безпроблемно печели третата си шампионска титла, а Прост преждевременно напуска отбора на Ферари след като сравнява тяхната кола с камион.

Ален си взима почивка през 1992 и за се завръща с Уилямс през 1993. Това бележи спечелването на четвъртата му пилотска титла. Последното състезание на Прост е Гран при на Австралия 1993, където завършва на втора позиция зад бившия си съотборник Аертон Сена.

В края на 1993 Ален получава оферта от Макларън, която той отказва. Прост признава, че Сена го е умолявал да приеме предложението на британския тим и отново да бъде на стартовата решетка. 

„Аертон бе съсредоточен на 110 % върху нашето съперничество. Най-голямата му мотивация бе да се пребори с мен, дори  и аз да не бях фокусиран върху него. Точно заради тази причина след отказването ми през 1993, Сена вече не бе същият. Неговата броня, която изгради по време на нашето съперничество изчезна. Той бе станал много уязвим“, сподели Прост в интервю за YouTube канала на Нико Розберг.

„Имах предложение от Макларън за сезон 1994, които тъкмо бяха преминали към използването на двигатели Пежо. Два дни след приключването на последното състезание за 93 Сена ми се обади и ме умоляваше да приема. „Ален, трябва да останеш във Формула 1. Никой от другите пилоти не ме мотивира така както ти“. Това бяха неговите думи, които наистина ме изненадаха“.

„Не съжалявам, че го избрах за мой съотборник. Мислех за доброто на отбора, но още в първата година разбрах, че в тима предпочитат Аертон. Обществеността бе разделена между мен и Сена и аз бях лошия герой в този сблъсък. Той беше младият пилот, който напредваше, а аз бях стареца. Ситуацията с Фетел и Льоклер във Ферари през 2019 бе много подобна на моята през 1988″.

‘Животът ми е свързан с Аертон. Бразилия е като мой втори дом. Имам много фенове от тази страна в социалните мрежи. Все още поддържам връзка със сестрата на Сена- Вивиан. Различието между нас изчезна и победи човещината. Може би това е най-доброто наследство, което едно съперничество може да остави“, завърши  Ален Прост.