Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алесaндро Занарди бе изписан от болницата

Алесaндро Занарди бе изписан от болницата

2058
0
Алесандро Занарди, Алекс Занарди
Алесандро Занарди; снимка: BMW

Алекс Занарди се завърна в своя дом след като прекара близо година и половина в болница. Италианецът е бил блъснат, след като е изгубил контрол над задвижваното си с ръце колело, оказал се е в насрещно движение и се е преобърнал. Това е предизвикало сериозни наранявания на главата. Занарди претърпя три операции и бе поставен в изкуствена кома за дълъг период от време. 

По време на кариерата си във Формула 1 италианецът кара за отборите на Джордан, Минарди и Лотус. В Съединените щати два пъти печели титлата в сериите Карт. Връща се в Гран при с екипа на Уилямс през 1999 г., но остава без място за следващия сезон. През 2001-ва отново става част от КАРТ, където претърпява ужасяваща катастрофа на пистата Лаузицринг. Занарди губи и двата си крака, но с изключителна воля успява да се възстанови и дори се връща към спорта. Той кара в различни серии със специално пригодени за него автомобили. Участва и в Параолимпийски игри и печели 3 златни медала по параколоездене.

Алесандро бе настанен в специална клиника, но след последната информация на дългогодишния партньор БМВ, италианецът вече си е у дома.

„Беше много важна стъпка, че Алекс напусна болницата преди няколко седмици и се върна у дома“, сподели съпругата му Даниела, която периодично публикуваше какво е състоянието на бившият пилот от F1.

„Трябваше да чакаме много дълго време за това и сме много щастливи от това. Предстоят бъдещи временни престои в специализирани клиники за извършване на специални рехабилитационни процедури. Възстановяването му ще бъде дълъг процес. Има програма за рехабилитация, ръководена от физиотерапевти, невропсихолози и логопеди. Това дава възможност за стабилен напредък. Разбира се, неуспехите са налице и все още могат да възникнат. Понякога трябва да направите две крачки назад, за да преминете с една напред. Но Алекс доказва отново и отново какъв боец е“.

Попитана за очакванията на процеса на възстановяване, Даниела отговори:

„Предстои дълъг и предизвикателен път, по който Алекс се справя с много боен дух. Получаването на такава подкрепа е голяма помощ за него и мен. Благодаря на всички лекари и терапевти, които се бореха за живота му толкова време. Това включва семейството на БМВ Груп, което на наша страна и този момент и можем да разчитаме на него по всяко време. Бих искала да изразя своята благодарност към всички, които изпращат своите добри мисли и сила към Алекс. Пожелавам на всички Весела Коледа и всичко най-добро през новата година“, завърши Даниела Занарди.