Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алези: Васьор ще разчита много на Мекис, Пиро: На Ферари не е...

Алези: Васьор ще разчита много на Мекис, Пиро: На Ферари не е нужна революция

1116
0
Ферари
снимка: Спас Генев

Новият шеф на Ферари във Формула 1 Фредерик Васьор ще разчита много на спортния директор на Скудерията Лоран Мекис, смята Жан Алези. В интервю за италианското издание Аутоспринт французинът обясни, че Мекис може да помогне на Васьор да определи какво точно в отбора се нуждае от промяна.

„Няма съмнение, че за да може отборът да върви напред е необходимо подобрение в множество аспекти. Според мен Васьор ще разчита много на Лоран Мекис. Той работи от няколко години във Ферари и е в идеалната позиция да окаже съдействие на новия шеф. В това Васьор да разбере къде е необходима промяна и къде не е нужно да се пипа нищо, защото отборът има потенциал“, сподели бившият пилот.

„Нека сме честни – през миналата година имаше моменти, когато по отношение на тактиката например във Ферари бяха безпомощни. В този аспект са необходими промени. В противен случай отборът няма да има успех“, добави Алези

Според друг бивш пилот, който е един от стюардите във Формула 1 – Емануеле Пиро – на Ферари не им е необходима революция, за да спечелят шампионата. Според него проблемите на Скудерията през 2022 г. бяха повече управленски, отколкото технически.

„Мисля, че Васьор ще донесе положителна настройка и конкретика в политиката. Ще възстанови реда в Скудерията. Няма нужда от революции. Смяната на „треньора“ може да отключи наличния потенциал и да даде тласък на отбора към спечелването на шампионата“, коментира Пиро.

„Ща се отнася до подкрепата за един пилот, то това зависи от състезателите на екипа. В Ред Бул подобен въпрос дори не се задава, защото [Макс] Верстапен е значително по-силен от [Серхио] Перес. При съотборници с по-близко представяне като [Люис] Хамилтън – [Джордж] Ръсел или [Шарл] Льоклер – [Карлос] Сайнц шефът на отбора трябва да подкрепи този с повечето затруднения. Както един родител би подкрепил по-слабото си дете. Освен това в решителни моменти истинските шампиони демонстрират една допълнителна искра, която носи разликата“, сподели мнението си италианецът.