Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алфа Ромео ще вземе решение за бъдещето си в F1 през юли

Алфа Ромео ще вземе решение за бъдещето си в F1 през юли

1744
0
Aлфа Ромео С42
снимка, Алфа Ромео

Алфа Ромео ще вземе решение за бъдещето на партньорството си със Заубер във Формула 1 през юли. Италианската марка се завърна в световния шампионат през 2018 г. , партнирайки си с швейцарската компания. Сделката между двете страни беше удължена миналото лято въз основа на многогодишно споразумение. На практика Алфа Ромео няма пряко участие в F1. Мажоритарен собственик на тима продължава да бъде Заубер Груп.

Въпреки това партньорството подлежи на ежегодни оценки от страна на италианците.

От 2018 г. насам екипът от Хинвил основно се намира в по-задната част на колоната. Отборът никога не е завършвал по-високо от осмо място в шампионата на конструкторите във Формула 1.

Oт друга страна, въвеждането на новото поколение автомобили във Формула 1 тази година и пристигането на Валтери Ботас обаче подобриха резултатите на Алфа Ромео. В момента отборът заема пето място в класирането при конструкторите.

Продуктивният старт на кампанията на през 2022 г.  със сигурност ще повлияе положително на решението на легендарния автомобилен производител да разшири присъствието си в F1.

„Бъдещето на партньорството между Алфа Ромео и Заубер ще бъде обявено през юли“, заяви главният изпълнителен директор на италианската марка Жан-Филип Импарато, цитиран от Motorsport.com.

„Това няма да е сложен процес. Има два аспекта, които ще оценяваме . Това са резултатите и икономическа възвръщаемост.“

По време на уикенда на пистата Имола бе забелязано присъствието на Карлос Таварес. Португалският бизнесмен е главен изпълнителен директор на автомобилната група Stellantis, в която Алфа Ромео е дъщерно дружество. Неговата цел беше да популяризира новия модел Алфа Ромео Тонале, както и да подкрепи усилията на отбора тима във Формула 1.

Коментарите на португалеца през изминалия уикенд най-вероятно предвещават добро бъдеще за съвместната работа на Алфа Ромео и Заубер.

Като перфектна илюстрация на състезателния дух, който движи Stellantis всеки ден, F1 е изключителна лаборатория за иновации, в която се тестват най-иновативните решения с крайната цел да се повиши производителността и надеждността, каза Таварес. Освен бизнесмен, той е и любител състезател.

За нас това е невероятна възможност да пренесем това уникално ноу-хау върху серийни автомобили. Опитът на Алфа Ромео във Формула 1 ще изиграе ключова роля в развитието на марката към новата ера на електрификация и свързаност.“

Тази седмица отборът от Хинвил участва в първите тестове на Пирели, които се провеждат на Имола. В него Валтери Ботас, Гуаню Жу и Роберт Кубица ще карат с новите гуми на италианския доставчик. които трябва да се използват през 2023 г.