Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алфа Таури ще бъде продаден или преместен във Великобритания, вече има три...

Алфа Таури ще бъде продаден или преместен във Великобритания, вече има три оферти за тима

2926
0
Алфа Таури
снимка: Майкъл Потс

Отборът на Алфа Таури или ще бъде продаден, или преместен във Великобритания. Информацията бе оповестена от немското издание Ауто Мотор унд Шпорт. Причината е, че новото ръководство на компанията Ред Бул смята, че резултатите на екипа от Фаенца и чисто маркетинговата стойност не са достатъчно добри, за да оправдаят притежанието на втори отбор във Формула 1. За екипа вече имало три оферти – на проектите, подали документи за обявените два нови слота в световния F1 шампионат.

След смъртта на основателя на Ред Бул Дитрих Матешиц начело на компанията застана борд от трима души. Един от тях – Оливър Минцлаф – отговаря за спортните проекти, които са многобройни. Ред Бул има участие в F1, в редица футболни първенства, подкрепя множество спортисти във всевъзможни дисциплини, има изградена програма за работа с атлети във всякакви екстремни спортове. След поемането на поста Минцлаф започна да проверява всичко и в частност двата Гран при отбора. Той бе и на предсезонния тест в Бахрейн.

Алфа Таури струва на компанията Ред Бул повече пари, отколкото тима от Милтън Кийнс. Благодарение на успехите си големият екип получава минимална подкрепа от австрийската компания. За малкия отбор се отделят повече средства от собственика, тъй като неговите резултати не водят до достатъчно високи приходи и спонсори. Заради деветото си място в конструкторския шампионат през 2022 г. екипът ще получи около $100 млн. по-малко от приходите в спорта.

Разходите за поддържане на фабрика във Фаенца и провеждане на аероизследвания в Англия също са сериозни. Сътрудничеството с големия отбор на Ред Бул също не се използвало достатъчно. Затова новото ръководство на компанията-майка обмисля два варианта. Единият е да премести Алфа Таури във Великобритания. Вторият – да продаде отбора. Хелмут Марко заяви в края на 2022 г., че отборът от Фаенца категорично не се продава и изобщо не се мисли за подобно нещо

Говорител на Ред Бул е заявил след публикуването на информацията, че „засега няма да се правят промени“.

Дитрих Матешиц купи през 2005 г. Минарди и създаде тима на Торо Росо, който преди няколко години бе преименуван на Алфа Таури. Това е модната марка на Ред Бул и бе решено тя да бъде рекламирана чрез Формула 1. Представянето на екипа в началото на сезон 2023 г. бе проведено на седмицата на модата в Ню Йорк. Икономическата ситуация през последните години обаче е такава, че модният бранд е в затруднение.

По-рано тази година пък ФИА обяви процедура за кандидатстване на нови отбори, желаещи да участват във Формула 1. Със сигурност се знае, че единият проект е на Андрети. Той бе обявен преди година. От тогава Марио и Майкъл Андрети не пропускат случай да обяснят колко стабилна основа са създали. С привличането на Кадилак/GM те спечелиха и одобрението на федерацията и Мохамед бин Сулайем, но не и това на F1 и отборите. Купуването на вече съществуващ тим, както прави Ауди, е вариант Андрети да приключи с разправиите и притесненията на останалите участници, че може да им се наложи да делят приходите на повече части.

Има обаче още две оферти за Алфа Таури. Твърди се, че другите кандидати за F1, които вече са подали документи във ФИА, са Хайтек и проект на индийски милиардер, притежаващ тим, състезаващ се във Формула Регионал в Близкия изток и азиатската Формула 3. За цена на тима от Фаенца се споменава сумата от $700 млн.

Според Ауто Мотор унд Шпорт фаворит за купуването на Алфа Таури понастоящем е Хайтек благодарение на вече изградени с отборите на Ред Бул връзки. Някои от пилотите от младежката академия на Ред Бул са се състезавали с този тим във Формула 2 – Лиам Лоусън и Юри Випс в предходни сезони, Исак Хаджар тази година.