Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бин Сулайем: Как да откажем на GM? Отборите какво искат? Да изхвърлят...

Бин Сулайем: Как да откажем на GM? Отборите какво искат? Да изхвърлят 5, за да има повече пари за останалите?

2725
0
Мохамед бин Сулайем
Мохамед бин Сулайем; снимка: Майкъл Потс

От началото на 2023 г. Мохамед бин Сулайем започна битки на няколко различни фронта. Една от най-упоритите е борбата му Андрети да влезе във Формула 1. И след като Кристиан Хорнер обясни директно, че става въпрос за пари – нов екип в шампионата би означавал по-малък дял от приходите за настоящите 10 тима, то президентът на ФИА нападна отборите. Той заяви пред Ауто Мотор унд Шпорт, че би било и грешка да се откаже влизане на производител от ранга на GM. Проектът на Андрети вече е в сътрудничество с марката от концерна Кадилак.

„Разговарях с Марио и Майкъл Андрети по време на състезателния уикенд в Маями (през 2022 г.). Отговорът ни към тях по онова време бе много ясен. Искаме (включването на) производител. Казахме на Андрети да работят с такава компания ако са сериозни в намеренията си. Окуражихме ги, те точно това направиха“, заяви Бин Сулайем.

„Как може да откажем на концерн като GM? Искахме голям производител. Те са такъв. Проведох и чудесна дискусия с президента на GM (Марк Ройс). Той ми каза, че не е взел сам решението, а целия борд. Изпратиха ни писмо. Вече имам три старта в Съединените щати. Това е много добър пазар.“

„Отборите казват: „Ама те ни взимат парче от тортата“. А какво искате? Може би да изхвърлите пет екипа и да получавате повече пари? Може да се възприеме и по такъв начин. Искам тимовете да са успешни, но повече и по-малко пари… Ограничението на бюджетите е ефективно, ще се постараем да го направим дори още по-добро. Но не мога да блокирам производител“, коментира още Бин Сулайем

„Още два отбора могат да се присъединят към шампионата. Това постановяват правилата. Ако проектът е стабилен и възнамерява да върши работа, то трябва да позволим на нови екипи да участват. Представете си да откажем на GM! Това би било грешка. Мен не са ме избрали да правя пари, а да подкрепям спорта. Аз съм избран представител на спорта. Необходима ни е силна и честна ФИА. Честността е много важна за нас“, добави президентът на федерацията.