Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алисън: Победата е възможна

Алисън: Победата е възможна

54
0
Джеймс Алисън

Лотус бе позитивната изненада на уикенда в Бахрейн. Болидите на екипа заеха второ и трето място и за малко се разминаха с още по-голям успех. Единствено Себастиян Фетел с неговия Ред Бул успя да се справи с тях, като за малко дори можеше да бъде изпреварен от Кими Райконен. Бившият дизайнер във Формула 1, Гари Андерсън, дори коментира пред ВВС, че ако Лотус бяха вкарали Райконен обиколка или две по-рано, вероятно той щял да бъде победител. От Лотус обаче решиха да не поемат рискове. Техническият директор на екипа анализира уикенда в Манама.

„Изключително сме доволни от постигнатото от нас“, заяви Алисън. „Още през миналите уикенди казах, че ако успеем да направим едно Гран при без проблеми, ще се борим за челните места в класирането. Това е добра база за остатъка от сезона. В петък и събота имах много добро предчувствие, но резултатите от квалификацията не бяха най-доброто, което можеше да ни се случи. Симулациите на стратегията ни в събота вечерта обаче показа, че местата на подиума са възможни.

Знаехме, че това ще е възможно, ако пилотите ни направят добър старт и намерят добро темпо в състезанието, което бе налице в петък. За щастие всичко това се случи. Ромен спечели три позиции на старта, Кими дори четири. В крайна сметка най-смелите ни предположения се сбъднаха.

Дори победата не бе далеч. Когато Кими изпревари Ромен, той бе значително по-бърз от Фетел благодарение на по-запазените си гуми. Беше чудесно да видим, колко константно по-добри обиколки даваше и дори имаше възможност да изпробва изпреварване. За съжаление малко не ни стигна. С по-предна стартова позиция и без дефекта на предното крило може би победата щеше да е наша. Все пак успяхме да вземем две места на подиума. Ще трябва да почакаме още за първата победа на Е20, но тя е напълно възможна.

Имаше напрегнати моменти в състезанието, особено в началната фаза на състезанието, когато Кими например загуби позиция спрямо по-бавния от него Маса и в последствие повреди предното си крилото. Видяхме на телеметрията, че загубихме притискане отпред и Кими трябваше да се справя така през остатъка от състезанието.

В последствие имахме интересен двубой между двамата ни пилоти. Това никога не е лесно. Както и очаквахме, с нови гуми в началото на всяка серия от обиколки Кими бе много бърз. Така че за него нямаше никакъв проблем да настигне Себастиян и Ромен. Грожан свърши чудесна работа, като бе малко по-бавен в този момент, защото бе с по-стари гуми. За радост и двамата бяха много внимателни при маневрата.

Завръщаме се в Европа с увереността, че колата ни има много голям потенциал, който ние трябва да превърнем в колкото се може повече точки. За момента се намираме на трето място при конструкторите, като не виждам причина, да не можем да постигнем по-добър резултат, ако останем достатъчно концентрирани през останалата част от годината. През следващата седмица ще използваме аеро тунела Уиндшиър, после идват тестовете на Муджело. Ако нещата там минат добре, не виждам причина в Испания да не започнем от там, от където приключихме в Бахрейн.“