Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алисън прави тест кола за Хонда?

Алисън прави тест кола за Хонда?

32
0
Джеймс Алисън

Когато преди началото на уикенда в Барселона стана ясно, че техническият шеф на Лотус, Джейм Алисън, напуска екипа моментално, веднага започнаха спекулациите за това, къде ще започне той работа. Бившият пилот Алекс Вурц бе на мнение, че бъдещето на Алисън ще бъде ясно най-късно до края на май. Все още обаче няма яснота за бъдеще на англичанина. Единственото сигурно нещо е, че той няма да премине в Милтън Кийнс, както бе потвърдено от екипа на Ред Бул. Преминаване там не би имало никакъв смисъл, защото отбора се погрижи за времето след ерата Ейдриян Нюи с привличането на Джеймс Кий, който изпълнява ролята на технически директор в Торо Росо.

Спекулациите около Алисън обаче продължават. Според финландското издание Turun Sanomat, англичанинът ще се присъедини към Хонда, след като изтече общоприетия шестмесечен срок за работа в областта. Японците се връщат като доставчик на двигатели през 2015 г. и вече дори имат подписан договор с Макларън. В статията се казва, че „Алисън вече е приел предложението и ще ръководи малка група инженери, която трябва да изгради тестов автомобил за Хонда, който да помага при тестовете на турбо двигателите“.

Работата по тази кола трябва да започне през 2014 г. Подобен автомобил ще е много полезен за японците, защото през 2014 г. Макларън все още ще е свързан договорно с Мерцедес.

Според статията изпитанията на двигателите с тестовата кола ще се състоят предимно на Сузука и Мотеги. Изниква обаче въпроса, дали Алисън ще прави просто тестови автомобил или ще работи по колата на Макларън за 2015 г. Ако се започна с дизайна на колата в началото на следващия сезон е малко вероятно тя да бъде готова навреме, за да се проведат достатъчно изпитания.

От 15 ноември 2014 г. Хонда става официално участник във Формула 1 и подлежи на всички ограничения за тестове. Преди това фирмата може да провежда неограничени изпитания. Не е ясно също така, дали Хонда няма да е временно решение за Алисън, преди да се обвърже дългосрочно с Макларън. След напускането на Пади Лоу, на негово място бе издигнат рутинирания Тим Гос. Възможно е Алисън да е дългосрочното решение за поста технически директор.