Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Приоритетите на отбора са най-важни, Маса приема интелигентни заповеди от бокса

Алонсо: Приоритетите на отбора са най-важни, Маса приема интелигентни заповеди от бокса

42
0
Фернандо Алонсо

Битката в шампионата и предстоящата Гран при на Китай бяха доста рядко споменавани днес в падока на пистата до Шанхай за сметка на заповедите от бокса, значението им, необходимо ли е да си прилагат и т.н. Ситуацията във Ферари не бе изключение – Фернандо Алонсо коментира, че приоритетите на отбора са преди всичко.

Всеки един пилот винаги иска да спечели и прави всичко, за да стигне до победата. Онова, което има значение обаче, са приоритетите на екипа ти, така че е трудно да коментирам или да имам мнение относно стореното от Ред Бул и Мерцедес в миналото състезание без да съм наясно със състоялите се преди това дискусии. Но както казах, когато става въпрос за F1, споразумеем ли се с екипа, имаме професионално задължение към тима. Понякога хората бъркат заповедите от бокса точно със задължението да си свършиш работата – обясни Фернандо.

Що се отнася до отпадането в Малайзия, то испанецът заяви, че не се притеснява от факта, че не взе точки на Сепанг. Той все пак се надява това да не му се случва повече този сезон.

– Трябва да сме подготвени и да използваме всяка възможност, за да записваме максимален актив. Сега ще се постараем да сме по-внимателни и дано не се повтаря. Дали настройките ми там са били различни от тези на Фелипе [Маса]? Не, не е това. Той върши фантастична работа и кара на 100%. Но да се говори за последните четири старта (в тях бразилецът изпревари съекипника си в квалификациите – б.р.) е странно изчисление, тъй като в това се включват надпревари и от миналата, и от настоящата година, а в Мелбърн и Малайзия условията в квалификациите не бяха нормални. Повтарям, той се справя прекрасно. Надявам се да се класирам пред него, като за целта ще трябва да е с фантастична обиколка – допълни Алонсо.

Испанецът каза още веднъж, че е необходимо подобрение скоростта на Ферари в един бърз тур, тъй като тя е по-лоша в сравнение със състезателното темпо на екипа.

Като цяло тук целта ни е да се борим за подиум – заключи Алонсо. – От Австралия изминаха пет седмици и предполагам, че повечето отбори са имали време да направят нови неща. Сравнително оптимистично съм настроен, че тези, които ние имаме тук, ще ни донесат очаквания резултат. Затова искаме да сме на почетната стълбичка, а ако го постигнем и с двете коли, ще е още по-добре.

Маса от своя страна заяви, че приема интелигентното използване на заповеди от бокса.

Имам предвид онези, които идват в ключови моменти от шампионата, не във втория старт за сезона – обясни бразилецът. – Подобни решения трябва да се взимат за доброто на тима. Аз съм помагал на много пилоти, като например случая с Кими [Райконен], когато той спечели титлата си с Ферари. Миналата година също, с Фернандо – тогава той се бореше за короната. Нямам проблем със заповедите от пита, отговарящи на този критерий.

Фелипе не знаел, че ако тази събота отново изпревари съотборника си, ще е първият съекипник на Алонсо в F1 с пет поредни по-добри класирания в квалификации от испанеца. Той самият е доволен от началото на сезона си и иска да продължи в същия дух.

– Не тази статистика ми доставя удоволствие. Харесва ми да се представям добре и да се чувствам уверен в колата. Подобни цифри създават само проблеми – допълни Маса.