Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Дано късметът ни се обърне във Валенсия

Алонсо: Дано късметът ни се обърне във Валенсия

30
0
Фернандо Алонсо

Втора домашна надпревара предстои на Фернандо Алонсо този уикенд – Гран при на Европа, провеждаща се във Валенсия. Осмият старт от световния шампионат на Формула 1 е важен както за него, така и за тима му Ферари след поредното разочарование, дошло в Канада.

На трасето Жил Вилньов Скудерията най-после демонстрира наистина добро темпо, но в крайна сметка испанецът така и не стигна финала, а Фелипе Маса се класира едва шести.

Честно казано, никога не съм имал особен късмет точно в тази надпревара. Дори миналия сезон, когато колата ни бе конкурентоспособна, бях едва осми. Всички си спомнят обаче какво се случи с колата за сигурност, а и няма смисъл да се връщаме назад – сподели Алонсо. – Винаги съм вярвал, че добрият и лошият късмет постигат в някакъв момент от състезателната година определено равновесие и може би това неписано правило важи и за пистите. Бих бил повече от доволен, ако случилото се миналата година обърне нещата за тази! Всъщност като цяло нямаме късмет досега през 2011 г. В Монреал например нито едно проклето нещо не се случи като хората – призна отново двукратният световен шампион.

Той бе категоричен също така, че в последните два старта Ферари са показали, че могат да спечелят състезание.

Особено в Монако бяхме толкова близо… В Канада също имахме шанс, ако бяхме останали в битката до края. Сега отиваме на трасе, чийто характеристики са горе-долу подобни на тези на монреалското и няма причина да не сме бързи там. Колата ще е в кажи-речи същата конфигурация като миналия старт, а основният важен елемент, дебютиращ във Валенсия, ще са гумите медиум. През зимата имахме възможност да ги изпробваме, но сега нещата ще са напълно различни, като се има предвид разликата в температурите през февруари/март и юни – тя ще е порядъка на 20 градуса. В Монреал също така изпитахме тази смес в свободните тренировки, но тепърва ще видим кой как ще се адаптира към нея – допълни Фернандо.