Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо демотивираше Ферари, разкри Ди Монтедземоло

Алонсо демотивираше Ферари, разкри Ди Монтедземоло

77
0
Лука ди Монтедземоло
Лука ди Монтедземоло и Алонсо, снимка: Ферари

Бившият президент на Ферари Лука ди Монтедземоло разкри, че Фернандо Алонсо е демотивирал отбора на Скудерията в последния си сезон там през 2014 г. Испанецът е бил много разочарован от посредствената кола на тима, която не му позволи да се бори за победи през въпросния сезон. И затова често е критикувал работата на отбора, което е имало негативен ефект върху хората в екипа. А това само е подсилило желанието на Лука да подпише със Себастиан Фетел от Ред Бул за 2015 г.

Алонсо се бори за титлата с Ферари през 2010 и 2012 г. но и в двата случая загуби от Фетел с Ред Бул. След това, изгубил търпение, той започна да критикува предоставените му шасита и логично в края на 2014 г. напусна тима. Именно тогава същото стори и Ди Монтедземоло, който бе притиснат да се оттегли след серията неуспешни сезона на тима от Маранело.

„Имах усещането, че Ферннадо си мислеше, че никога няма да спечели (титлата) с Ферари, каза Ди Монтедземоло. – И че ако е в Мерцедес, ще я спечели с една ръка. А това беше много демотивиращо за всеки в тима. Аз вярвам, че вероятно Алонсо е най-добрият пилот в света дори днес когато говорим за състезания. В квалификациите може би Хамилтън и Фетел са малко по-бързи в една обиколка, но в състезанията той беше невероятен – машина. Но ние имахме нужда от мотивация за момента и за бъдеще.”

Ди Монтедземоло си спомни още, че когато през 2009 г. се е опитвал да убеди Михаел Шумахер да се върне в тима след тежката контузия на Фелипе Маса, Шуми му е казал, че момчето, от което всъщност има нужда за бъдещето всъщност е именно Фетел.