Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо доволен, че изпълни целта си да се качи на подиума

Алонсо доволен, че изпълни целта си да се качи на подиума

34
0
Рафаела Маса,Фелипе Маса

Фернандо Алонсо изпълни целта си за уикенда на Гран при на Европа: качи се на подиума. Испанският пилот финишира втори в надпреварата, след което заяви, че сред трофеите си няма купи вече само от Абу Даби и Индия (където този сезон кръг ще се проведе за първи път).

Надявам се да си попълня колекцията до края на годината! Определено съм доволен, че отново опитах вкуса на шампанското, особено заради това, че се случи пред прекрасната публика във Валенсия. Трудно е да видиш трибуните, докато караш, но усетих огромния ентусиазъм, когато задминах [Марк ] Уебър. Иначе резултатът е позитивен за целия тим, тъй като потвърждава, че работим в правилната посока – заяви двукратният световен шампион.

Фернандо нарече първите стотина си метра след старта на състезанието не особено добри:

Знаех обаче, че мръсната част на трасето ще ми коства нещо. Затова имах истински късмет, откривайки достатъчна пролука от външната страна, благодарение на която спечелих една позиция спрямо мястото си на грида. Беше важно да се отървем бързо от Макларън-ите, тъй като те бяха по-бавни от нас днес. Концентрирахме се върху Уебър и постигнахме целта си. А след като той вече бе зад мен, се опитахме да се фокусираме върху [Себастиан] Фетел: никога не знаеш какво може да се случи във Формула 1. Стратегията бе добра, а придържането основно към меките гуми бе правилният избор. Ред Бул все още ни превъзхождат значително, но е важно да сме близо до тях, както и че не им позволихме да запишат двойна победа. Трябва да продължаваме така, кръг след кръг – допълни Алонсо.

Съотборникът му Фелипе Маса бе пети на финала, като и той хареса надпреварата, изкарвайки я в битки със съперниците.

Опитах се да извлека максимума от гумите софт, тъй като с основния тип темпото ни не бе особено на ниво. При втория стоп се случи проблем, там загубих 4-5 секунди в борбата с [Люис] Хамилтън. Иначе трябваше и двата ни болида да са пред Макларън-ите, ако се съди по чистата скорост – обясни бразилецът.

Той потегли страхотно на старта, изпревари и Хамилтън, и Алонсо. Опита да атакува Марк Уебър, но австралиецът му затвори вратата.

Едва не се ударихме, така че Фернандо получи шанс да мине от външната страна и да си върне мястото. С втория комплект софт имах някои грижи, но със следващия (който бе още по-износен в началото) нещата бяха значително по-добри. Накрая и медиум не бяха толкова зле – каза още Фелипе.