Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо доволен от възможността да кара на шейкдаун: На теста ще имам...

Алонсо доволен от възможността да кара на шейкдаун: На теста ще имам само ден и половина в болида

1892
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Новият Астън Мартин AMR23 се появи за първи път на писта по време на шейкдаун в комбинация с филмов ден, проведен от тима на пистата Силвърстоун. Автомобилът стъпи на трасе ден, след като бе официално представен. Пръв зад волана на AMR23 бе Ланс Строл. Болидът бе с гуми за екстремно мокра писта, тъй като в сутрешните часове асфалтът бе дори замръзнал на места. По-късно през деня екипът премина към гуми за суха настилка. Фернандо Алонсо също кара колата. Той направи 16 обиколки, а Строл – 17.

„За мен бе много специален момент да изведа AMR23 за първи път на писта. Усещането бе чудесно“, сподели Строл.

„Всичко работеше според очакванията ни. Денят премина гладко, което бе най-важно с оглед на подготовката ни за предстоящия тест в Бахрейн. Наясно сме, че ни предстои да учим много за колата, но поне направихме силен старт. За мен бе истинско удоволствие да съм отново зад волана. Няма нищо друго, което да се доближава дори до това да натиснеш педала на газта на чисто нов автомобил за Формула 1 след дълга зимна пауза!“, каза още канадският пилот.

Алонсо се подготвя за първия си сезон с Астън Мартин. Той също каза, че денят е бил добър.

„За мен бе удоволствие да карам AMR23 за първи път. Чудесно е да съм пак в болид и да усетя скоростта на F1 кола след известно време извън пистите“, коментира Алонсо

„Свършихме доста работа. Всичко премина гладко и по план. Трябва да почакаме теста другата седмица. Тогава ще опознаем автомобила си по-добре и ще започнем да придобиваме идея къде са съперниците ни след зимната пауза. Всеки от нас ще има само по ден и половина по време на изпитанията в Бахрейн, така че трябва да използваме максимално времето си в колата“, добави двукратният световен шампион.

Пърформанс директорът на Астън Мартин Том Макълоу сподели, че AMR23 е на 95% различен автомобил от миналогодишния болид на екипа от Силвърстоун.

„Затова сме толкова доволни, че изкара първия си ден на писта без проблеми. В тима се усеща положителна енергия. Всички работим с една цел. Реалните надпревари ще започнат скоро, веднага след тестовете в Бахрейн, които са другата седмица“, каза още Макълоу.