Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Aлонсо готов да се бори за титлата с Хамилтън и Верстапен през...

Aлонсо готов да се бори за титлата с Хамилтън и Верстапен през 2022

2335
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо, снимка Алпин

Фернандо Алонсо записа първият си подиум от седем години насам. Пилотът на Алпин финишира трети в състезанието на катарската писта Лосаил. Това бе първо качване на почетната стълбичка за испанеца от Гран при на Унгария през 2014. Тогава той караше Ферари, завърши зад Даниел Рикиардо и водеше в голяма част от надпреварата. 

След края на надпреварата Фернандо заяви, че се чувства „силен и готов“ да се включи в борбата за титлата през следвщата година ако колата на Алпин го позволява. Тогава в сила ще влязат новите технически правила, които бяха отложени с една година поради пандемията от коронавирус.

„Трудно е да се предвиди какво ще се случи през следващите няколко години. Това е ново началото за всички и само от нас зависи дали ще изградим добър автомобил. Не е като тази година, която бе продължение на миналогодишната кампания. През 2022 всички ще разполагат с едни и същи карти и ние просто трябва да ги изиграем умно. Ако сме в подходяща позиция се чувствам силен, чувствам се готов да се боря. Нека да видим какво ще стане“.

Благодарение на подиума на Алонсо и петото място на Окон Алпин отвори сериозна предина пред Алфа Таури в шампионата при конструкторите. Стратегията на тима бе с едно спиране, която успя да проработи. Въпреки това в последните обиколки Фернандо бе преследван от Серхио Перес, който разполагаше с по-нови гуми.

„Всеки работи много усилено, за да издържим с тези гуми до финала. Последните обиколки бяха много стресиращи“, сподели изпълнителният директор на Алпин Мартин Будковски.

„Знаехме, че ако спрем за втори път ще загубим всичко. Спиранията бяха много рано и затова инструктирахме пилотите да избягват бордюрите. В последните турове всички механици започнаха да скачат по решетката, а аз не бях сигурен дали ще успеем. Честно казано беше въпрос на няколко завоя“.