Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Грешката в квалификацията си беше моя и по-неприятното е, че се...

Алонсо: Грешката в квалификацията си беше моя и по-неприятното е, че се случи в загряващ тур

3496
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Фернандо Алонсо за първи път през сезон 2023 отстъпи в квалификация на съотборника си в Астън Мартин Ланс Строл. Той се класира девети на стартовата решетка за домашната си Гран при на Испания, а съекипникът му се нареди шести. Алонсо излезе от пистата още при първия си опит в Q1, което доведе до повреди по пода на автомобила му. Въпреки това той бе убеден, че е можел да се класира на първа редица.

„Q1 бе причината за всичко по-нататък. Сбърках, излязох в мокра част от пистата. Изтървах колата и това ми струва много скъпо, защото чакълът съсипа пода. И да, още по-неприятното е, че беше в обиколката след излизането от бокса. Дори не натисках. Не беше бърз, а загряващ тур“, обясни Алонсо.

„Разочарован съм от себе си. Надявам се на по-добро представяне в неделя. В няколко завоя имаше някакво странно движение. Не бях сигурен дали е от повредите, времето или условията на пистата.“

„Цялата квалификация беше странна. [Шарл] Льоклер и [Серхио] Перес отпаднаха от Q1, [Джордж] Ръсел от Q2, ние също имахме проблеми. За всички беше сложно. Грешката обаче си бе моя. Все пак това не е състезанието. Колата вървеше силно дори с повреди по пода“, допълни Алонсо

„Всъщност първа редица вероятно бе възможно дори при това състояние на пода. Накрая в Q3 до десети завой вървях към 1:12.7, след това пак стъпих на мокрото встрани. Впоследствие видях, че второ и трето място са в рамките на 1:12.7. Затова съм оптимист за надпреварата, тъй като автомобилът изглежда има сериозно темпо“, каза испанецът.

Целта на целия екип на Астън Мартин има за цел да спечели добри точки и с двамата си пилоти. Строл каза, че е доволен от изградения силен ритъм на писта.

„Усещането в болида бе добро – огромно подобрение в сравнение с петък. Доволен съм от промените в настройките, които направихме след първите тренировки. Разликите са невероятно малки. Освен това по стартовата решетка има неколцина състезатели, които са на необичайни позиции и това вероятно ще направи надпреварата интересна. Мисля, че това състезание ще е голяма възможност за нас, така че ще се постараем да извлечем максимума“, коментира канадският състезател.