Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо и Маса тръпнат в очакване на състезанието в Белгия

Алонсо и Маса тръпнат в очакване на състезанието в Белгия

24
0
Фелипе Маса,Фернандо Алонсо

Настроенията на двамата пилоти на Ферари при подновяването на шампионата след лятната пауза не биха могли да са по-различни. Просто защото докато Фернандо Алонсо се бори за своята трета титла и 9 състезания преди края води пред втория с 40 точки, то при Фелипе Маса става дума за борба за оставане във Формула 1.

Испанецът води пред своя съотборник със спечелените 11 квалификации от 11 възможни, а при точките положението е дори още по-фрапиращо – 164 на 25 т. От няколко месеца насам все пак формата на Маса бележи прогрес, като това е нормално при положение, че той е опрян до стената. В момента алтернативи за бразилеца не са много и ако той иска да преподпише с италианците ще трябва здраво да се потруди до края на сезона. Силно представяне на Спа със сигурност ще му помогне.

„Спа е една от най-добрите писти в календара“, заявява Маса преди началото на уикенда в Белгия. „Много обичам да карам там, защото става дума за състезание с традиции и трасе, което почти не се променя, просто защото е прекрасно. Там никога не се знае, какво ще е времето, но ние сме подготвени за всякакви условия.“

Статистиката на бразилеца от Белгия може само да го обнадежди. От седем участия там, той има само едно отпадане, като освен това има едно четвърто място със Заубер през 2004 г., второ през 2007 г. (вече с екипа на Ферари), победа през 2008 г., дошла обаче след отнемане на триумфа от Люис Хамилтън. През миналата година Маса завърши на осма позиция, въпреки че стартира четвърти. Неговият съотборник Алонсо от своя страна няма победа в Белгия, като от осем старта само 2 пъти се е качвал на подиума – през 2005 г. с Рено и през 2007 г. с Макларън.

Въпреки това изненадващия лидер в класирането предвид формата на Ферари в началото на годината също се радва на предстоящото състезание.

„За повечето пилоти денят на състезанието в Белгия е особен, защото всички харесват Спа“, обяснява Алонсо. „Надявам се, че този път и аз ще имам поводи за радост, защото там обикновено имам трудности. Те са свързани най-вече с времето, което се променя от минута за минута и е трудно предвидимо.“