Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо и Перес критикуват спринтовата квалификация, Браун изненадан от трудните изпреварвания

Алонсо и Перес критикуват спринтовата квалификация, Браун изненадан от трудните изпреварвания

2699
0
Спринта на Монца; Снимка: Пирели
Спринта на Монца; Снимка: Пирели

Ветеранът Фернандо Алонсо и пилотът с над 200 състезания Серхио Перес се изказаха против новия формат след втората спринтова квалификация през сезона. Ръководството на спорта експериментира и е възможно да видим нови промени във формата на уикендите през следващия сезон.

„Смятам, че Формула 1 винаги преследва подобрения, които понякога не са необходими. Не съм забелязал друг спорт, който толкова да се вълнува относно създаване или подобряване на шоуто. Гледам футбол, който по принцип е царят на спортовете и много от мачовете са скучни. Но на следващата седмица няма драма и нищо не се променя. Няма предложения как да се отбелязват повече голове, да се играе без вратар за подобрение на шоуто. Няма драми. Спортът е такъв, какъвто е и Формула 1 трябва да бъде много доволна от шоуто, защото е много голямо.“ – каза Алонсо.

Според Алонсо, сегашната система прощава много грешки в квалификацията.

„Моето усещане е, че петъците диктуват остатъка от уикенда. Защото квалификацията е базирана на представянето на болида, не на пилотирането от състезателя. Когато има само един чифт гуми и един опит – окей, колата е най-важна. Но пилотът трябва да постигне резултат за тази минута и половина. Когато има един час и шест чифта гуми, човек прави грешка, прави втора, сменя гумите… и в крайна сметка завършва на позицията, която колата или пилотът заслужават. Това е моето мнение, базирано на опита ми. За да направим петъците по-трудни, може би трябва да позволяваме един опит, вместо шест.“

Двукратният шампион коментира и идеята за обърната стартова решетка:

„Бих приел обърнатата решетка,  защото съм в бавна кола. Но не смятам, че е справедлива и не мисля, че Формуа 1 има нужда от подобна революция.“

„Нищо не се случва в нея. Не виждам ползите от спритовото състзание. Предполагам, че и за феновете е скучно така, както за пилотите. Не мисля, че носи ползи.“ – каза Перес.

Серхио Перес
Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

„Проблемът със сегашните болиди във Формула 1 е, че за да изпревариш е необходима голяма делта [Δδ – от гръцки език, разлика във времето за обиколка, означение за разлика/изменение използвано във физиката и математиката, бел. ред.] между колите. Това обикновено става след износване.“

„Освен това смятам, че са избрали неподходящите писти. Но не зная къде може да е подходящо да се изпробва. Проблемът е, че [спринтът] е прекалено кратък и гумите не се износват“.

Рос Браун
Рос Браун; снимка: Спас Генев

Спортният директор на Формула 1 Рос Браун беше изненадан от това колко трудни бяха изпреварванията в спринтовата квалификация.

„Оптимист съм и вярвам, че колата догодина ще помогне много. Трябва да призная, че съм изненадан колко трудно беше да се изпреварва дори с DRS. Избрахме това състезание защото смятахме, че ще има повече възможности. Но с развитието на състезанието видяхме, че не е така. Следващата стъпка със сигурност ще е стъпка напред.“ – каза Браун.

Рос Браун също изказа мнение относно идеята за обърната стартова решетка.

„Смятам, че си заслужаваше да опитаме със спринтовите състезания, но не съм сигурен че ще ги запазим. Но обърнатата решетка е приложима в по-малките формули, където искаме да видим уменията за изпреварвания на пилотите и е нещо, което трябва да стои далеч от Формула 1“ – завърши Браун.