Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо и Шумахер наказани, Райконен на полпозишън

Алонсо и Шумахер наказани, Райконен на полпозишън

28
0

Истински хаос цареше на Хунгароринг час преди квалификацията за утрешната Гран при на Унгария заради неяснота относно решения на стюардите на ФИА и обявено малко по-рано разследване.
От екипа на Рено по-рано днес бяха поискали уточнение относно решението за наказание на Фернандо Алонсо заради два инцидента във вчерашните свободни тренировки. При първия от тях испанецът според комисарите е карал опасно, а второто му провинение бе задминаване на жълти знамена. Наказанието и за двете бе едно и също – прибавяне на по 1 секунда към най-бързите му обиколки във всяка от частите на квалификацията (тоест общо 2 секунди).
Стюардите обясниха, че това им решение се отнася за всеки най-бърз тур на испанеца и дори при изчислението полученото време да е по-слабо от втората му най-бърза обиколка, то това няма да бъде взимано под внимание.
Михаел Шумахер и представител на Ферари пък бяха извикани при стюардите след третата сесия днес сутринта. Проблемът бе, че германецът е задминал два други автомобила на червен флаг.
Тренировката бе спряна, след като двигателят в Хонда-та на Дженсън Бътън се счупи.
Новината за разследването на този случай бе известна още преди квалификацията, но решението излезе чак в края на първата част на официалната тренировка. И то бе същото, като това на Алонсо, но разбира се по друга точка от правилника, тоест прибавяне на 2 секунди към най-бързата му обиколка във всеки сегмент.
При това положение и Фернандо, и Шумахер успяха да стигнат само до втората част на квалификацията, класирайки се съответно 15-ти и 12-ти.
Кими Райконен пък ще стартира от полпозишън в утрешната Гран при на Унгария. Финландският пилот на Макларън изпревари Фелипе Маса (Ферари) и Рубенс Барикело (Хонда).
Този път нямахме проблеми със зареждането с гориво, така че сега сме по-добре отколкото миналия уикенд – заяви Кими.
Той допълни, че ако Шумахер и Алонсо участваха нормално в сесията, ситуацията щяла да е малко по-трудна, но въпреки това е щял да се бори за първа или втора редица.
Времената на Скот Спийд пък бяха изтрити, тъй като пилотът на Торо Росо попречил на друг пилот по време на квалификацията.