Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо и суеверията

Алонсо и суеверията

66
0
Фернандо Алонсо

Мнозина спортисти са суеверни. При футболистите често се случва влизането на терена да става с точно определен крак, прекръстването при излизане от него или целуването на топката след постигната победа или преди изпълнение на дузпа. Както разбрахме през миналата година това суеверие не е чуждо и на пилотите от Формула 1. Себастиян Фетел смята, че подарената от баба му монета, завързана в обувката също помага, както за победите, така и за предпазването от неприятни инциденти. Сега стана ясно, че и Фернандо Алонсо е сред суеверните спортисти.

„В последните минути преди всеки старт правя винаги едни и същи действия“, описва Алонсо своите ритуали. Все пак той обяснява, че това не се дължи на вяра в суеверията, а по-скоро на навик. „Тези неща просто ме успокояват, просто знам кое след кое следва.

Това е нещо като моята предстартова процедура. Обличам оверала си винаги малко преди излизането на стартовата решетка, после поставям бонето и каската, слагам ръкавиците и се качвам в колата. Отивам до мястото си за стартиране, там излизам от колата, давам две-три интервюта и отново се прибирам в бокса.

В бокса прекарвам известно време. Разтоварвам се и поглеждам прогнозата за времето. Точно в 11 минути преди началото отново се връщам в колата и се концентрирам върху старта. Не знам защо отивам към колата винаги точно по това време. Няма особена причина, но ми е станало като правило, което не нарушавам. Това просто е психологически важно за мен.“

Всички тези прецизни действия се повтарят от години на всяко състезание.

„Някои колеги имат специално отношение към колата си, други са суеверни, трети просто си доставят удоволствие. Някои кръщават колите си, други им говорят. Това не е моят начин. Моята кола е просто моята кола. Това е, но разбира се изисква грижливо отношение. Защото, кой знае иначе какво ще се случи…“