Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Испанците са на върха в спорта в момента

Алонсо: Испанците са на върха в спорта в момента

48
0

Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо обърна внимание на невероятното представяне на сънародниците си в различни спортове в навечерието на полуфиналния мач от световното първенство по футбол между Германия и Испания. Звездата на Ферари се подготвя за Гран при на Великобритания, 10 кръг от Гран при за 2010 г., но почти не пропуска случващото се с цял куп атлети от родината му.

– Трудни времена преживяваме ние, испанците, в момента. Миналата събота бихме Парагвай и националният ни футболен отбор се класира за полуфиналите на световно първенство за първи път от 60 години. В сряда играем с Германия за място на финала. Нямам търпение да гледам мача, в който няма ясен фаворит, но пък така и трябва да е на този етап от шампионата – заяви Алонсо. – Всеки, стигнал дотук, определено е силен и заслужава мястото си. Според мен ключовият играч за нас ще е Иниеста. Но каквото и да стане, тази надпревара беше страхотна за отбора ни. Междувременно започна и Тур дьо Франс, а аз ще се опитам да гледам възможно най-много, като ще подкрепям приятеля си Алберто Контадор. Мисля, че той е фаворит за крайната победа и не го казват само заради това, че сме близки, а защото според мен всичко е в негова полза.

Фернандо отбеляза още, че колкото и да им е трудно на испанските спортисти, напоследък бележат наистина страхотни успехи: титла в Националната баскетболна асоциация за Пау Гасол с Лос Анджелис Лейкърс, Рафаел Надал спечели Уимбълдън (след като по-рано тази година взе и Ролан Гарос), Хорхе Лоренцо пък е на път да спечели МотоGP.

– Не е съвпадение, че цяло поколение изумителни спортисти израснаха в страната ни, която се промени страшно много през последните 20 години. От края на 80-те и през цялото следващо десетилетие спортните съоръжения у нас нараснаха неимоверно като бройка. Дори в най-малките градчета има игрища за футбол и баскетбол, тенис кортове, като всички са достъпни за хората. Подходът ни към спорта се промени напълно. Сега виждаме резултатите от онези инвестиции и според мен те са чудесна база за настоящите успехи, които ще продължат – категоричен бе испанецът.