Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Ланс Строл ще води Астън Мартин в бъдеще. И аз винаги...

Алонсо: Ланс Строл ще води Астън Мартин в бъдеще. И аз винаги ще го подкрепям

2839
0
Ланс Строл, Фернандо Алонсо
Ланс Строл и Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Ланс Строл ще води отбора на Астън Мартин в бъдеще, заяви Фернандо Алонсо. Двукратният световен шампион сподели в интервю за вестник „Таймс“, че винаги ще подкрепя съотборника си. Той даде за пример собствения си опит как се е чувствал в началото на Гран при кариерата си и каква смята, че е сега ролята му.

„Когато дойдеш във Формула 1, усещаш желанието у отбора да е конкурентоспособен. Усещаш конкуренцията в спорта. Това е брутално чувство. Като млад си леко срамежлив, защото си на 20 и някакви години, съотборникът ти обикновено е по-възрастен, има повече опит. Сега е точно обратното. Аз съм най-възрастен. Аз съм този с много опит и чувствам отговорността върху плещите си да водя отбора. Да се старая да помагам не само на инженерите, но и на Ланс“, сподели Алонсо.

„Аз ще съм част от този тим в продължение на дълги години, дори когато спра да карам. Ланс ще води отбора в бъдеще. И аз винаги ще го подкрепям“, добави Алонсо

Испанският пилот ще навърши 43 години това лято, но ще продължи да кара в F1 поне до 2026 г. включително. Той често е даван за пример за дълголетие в спорта. Макс Верстапен обаче многократно е подчертавал, че няма никакво желание да кара до 40-годишна възраст в Гран при.

„И аз така си мислех на годините на Макс. Помня как след като станах шампион с Рено бях подписал с Макларън тригодишен договор, започващ от 2007 г. и бях абсолютно убеден, че това е последният ми контракт. През 2018-та помислих, че това бе последният ми сезон. Казах на F1 „чао, чао“, смятайки, че ми стига толкова Гран при кариера. А впоследствие открих, че въпреки желанието си не мога да спра“, разказа Алонсо.

Астън Мартин преживява труден сезон тази година в сравнения с 2023-та, когато в началото печелеше редовно подиуми. Най-доброто класиране на Алонсо в първите осем старта бе пето място в Саудитска Арабия. Той се класира шести в квалификацията за Гран при на Канада и отбеляза, че сесията бе крайно непредсказуема.

„Заплахата да завали бе постоянна, но според мен ние можем да сме доволни от това, че и двете ни коли се класираха в Q3 при тези условия.“

„В последните два състезателни уикенда отпаднах в Q1. Шесто място на грида е добър шанс за точки. Не мисля, че направих перфектна обиколка в Q3. В крайна сметка бях само на две десети от полпозишън, от което малко ме боли. Но като цяло колата върви малко по-добре този уикенд. Да видим как ще се справим с гумите в надпреварата. Нямахме дълги серии на сухо. Ако пък вали, нещата могат да се решат от дребни детайли и от това кой кога ще смени гуми. Трябва да сме готови на всичко“, сподели Алонсо.

Ланс Строл остана девети в квалификацията на пистата „Жил Вилньов“. Той смяташе, че е може да се класира по-добре.

„Ударих стената в Q1, което вероятно причини известни щети. Болидът не вървеше съвсем добре след това. Все пак сме в добра позиция да вземем добри точки пред домашната ми публика“, коментира Строл.