Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо може да кара прототипа на Астън Мартин в WEC

Алонсо може да кара прототипа на Астън Мартин в WEC

741
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо може да се завърне в WEC с Астън Мартин. Двукратният световен шампион не изключи възможността да седне зад волана на прототипа на британската марка. Алонсо обаче даде да се разбере, че подобно нещо няма да се случи догодина.

Астън Мартин ще се включи към световния шампионат за издръжливост (WEC) през 2025 г. Британският производител възражда програмата си в този тип надпревари и ще използва преработена версия на хиперавтомобила Valkyrie. Астън Мартин ще си партнира с отбора на Hear of Racing

Влизането на Астън Мартин в състезанията за издръжливост веднага породи спекулации, че един от пилотите на марката може да бъде Алонсо. Испанецът има солиден опит в WEC, след като спечели 24-те часа на Льо Ман с Тойота през 2018 и 2019 г. и стана световен шампион. Освен успехите в Льо Ман, Алонсо има триумф и в 24-те часа на Дайтона с прототип на Кадилак.

Алонсо все още не е взел решение за бъдещето си в F1. Договорът на испанеца с Астън Мартин изтича в края на тази година. Той неколкократно казваше, че основен приоритет за него е оставането в британския тим. Но от друга страна той може да се озове в Ред Бул или Мерцедес. Говорите се, че двата отбора проявяват сериозен интерес към него.

Испанецът не изключи и възможността да се върне в WEC с Астън Мартин и изрази желание да изпробва хиперкара Valkyrie. Той обаче беше категоричен, че подобно нещо няма да се случи догодина.

„Да, [но] не сега. Не ми е идвало на ум. Обичам Valkyrie. Получавам моят [ шосеен автомобил] през юли. Чакам толкова дълго, защото доставката отнема една година“, сподели Алонсо.

„Така че защо не? Ще бъде прекрасно, ако карам този автомобил по пътищата и след това го карам и на пистата“, добави пилотът на Астън Мартин.

Първоначалната версия на Астън Мартин Valkyrie е проектирана от Ейдриън Нюи. Британският инженер работеше по хиперкара по време на партньорството между Ред Бул и Астън Мартин.

В края на миналата година Алонсо призна, че съжалява заради факта, че никога не е работил с Нюи. Двукратният световен шампион все пак се радва, че ще има възможността да изпробва автомобил, конструиран от 65-годишния дизайнер.

„Щастлив съм, че живея и карам в това време, в което Нюи конструира автомобили от F1. Иска ми се един ден да работя с него. Ще карам Valkyrie [хиперавтомобила на Астън Мартин] в свободното си време. Може би ще усетя нещо още когато скоча в него и това ще ме направи щастлив“, каза тогава Алонсо.