Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Националността влияе на решенията на стюардите и ще говоря с Бин...

Алонсо: Националността влияе на решенията на стюардите и ще говоря с Бин Сулайем и ФИА за това

3156
0
Фернандо Алонсо, Мохамед бин Сулайем
Фернандо Алонсо и Мохамед бин Сулайем; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Фернандо Алонсо заяви, че ще говори с президента на ФИА Мохамед бин Сулайем, защото според него стюардите на надпреварите от Формула 1 правят отсъждания въз основа националността на пилотите. Непосредствено след спринта в Маями той каза, че не очаква Люис Хамилтън да бъде наказан за ситуацията в първи завой, защото „не е испанец“. По-късно заяви, че напълно застава зад това си изказване.

„Трябваше да отворя разлика, защото Хамилтън идваше зад нас с неконтролируема кола. Ако аз направя нещо такова, със сигурност ще ме накажат. Да, абсолютно сигурно е. Според мен националността наистина има значение и ще говоря за това с Мохамед, ФИА, с когото и да е“, заяви Алонсо.

„Трябва да съм сигурен, че ситуациите нямат нищо общо с националността или нещо друго, което може да повлияе на решенията. Това се отнася не само за мен, но и за бъдещото поколение испански пилоти. Те трябва да бъдат защитени“, допълни Алонсо, след което от тима му Астън Мартин прекъснали интервюто

Във Формула 1 има още един испански пилот понастоящем – Карлос Сайнц, който не е изразявал подобен възглед. Това обаче далеч не е първа критика на Алонсо към ФИА и нейните стюарди. Историята на недоволството на двукратния световен шампион от международната автомобилна федерация и служителите ѝ е дълга и колоритна.

През 2021 г. Алонсо заяви след квалификацията за Гран при на Австрия, че отношението на ФИА е твърде меко. Причината бе, че Себастиан Фетел го забави и провали опита му за последна бърза обиколка. Германецът бе наказан, но Алонсо все пак настоя за по-твърдо отношение.

В Маями през 2022 г. испанецът получи наказание, което го извади от точките. Санкцията бе за пресичане напряко и получаване на предимство. Това доведе да гневна тирада срещу рейс контрола, рейс директора Нилс Витик и ръководенето на състезанията от тях като цяло.

„Трябва да имаш някакви познания за състезания преди да ставаш рейс директор или се опитваш да управляваш надпревара. Според мен тези познания в момента липсват“, заяви тогава Алонсо.

Поведението и изявлението на Алонсо бяха разгледани от стюардите по време на уикенда за домашната му Гран при на Испания през 2022-ра. Пилотът говори лично с Бин Сулайем и след това каза, че не му се е извинил за казаното. Впоследствие се оказа, че все пак е поднесъл съжаление за острите си думи.

Пак през сезон 2022 Алонсо повдигна въпроса за ограниченията на пистата след Гран при на Великобритания.

„Казаха ни, че едничкото абсолютно ясно за контролиране нещо е бялата линия. На Силвърстоун се случиха други неща. Аз излязох от пистата в Маями на един завой, според тях придобих предимство. Миналата неделя имаше очевидно предимство, защото борбата продължи и в следващия завой. Беше очевидно, наказание нямаше. Много съм объркан“, заяви тогава Алонсо.

Последните случаи са от Австралия и Китай тази година

На пистата Албърт парк Алонсо бе наказан за „поне потенциално опасно каране“ в края на състезанието. Той бе убеден, че санкцията бе наложена заради катастрофата на Джордж Ръсел. В Китай бе наказан за инцидент със Сайнц по време на спринта на пистата в Шанхай. Тимът му Астън Мартин поиска преразглеждане на тази ситуация. Стюардите на Гран при на Китай приеха новата информация на екипа, но я сметнаха за несъществена и отхвърлиха обжалването.

Снощи Алонсо е бил забелязан в хоспиталитито на ФИА заедно с Бин Сулайем и шефа на Астън Мартин в F1 Майк Крак. Президентът на федерацията бе обвинен по-рано тази година, че се е намесил в резултатите от Гран при на Саудитска Арабия през сезон 2023 с искане наказание на Фернандо да бъде отменено. Бин Сулайем разказа преди време, че пилотът му звънял, когато се ядосвал за нещо.

„Когато се ядоса, Алонсо ми звъни и вика по телефона: „Шефе! Президенте!“ и ругае. Изчаквам го да приключи и му казвам: „Невероятно, Фернандо, ще задминеш рапърите по използване на точно тези изрази. Но ние всички сме пилоти и разбирам чувствата им. Алонсо е наистина добър, говори, има страхотни идеи и има огромна стойност за спорта“, каза Бин Сулайем.