Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел най-бърз през първия ден на Каталуния

Фетел най-бърз през първия ден на Каталуния

80
0
RB7,Себастиан Фетел

Себастиан Фетел (Ред Бул) бе най-бърз в първия ден тестове на пистата Каталуния – минути преди края на сесията световният шампион във Формула 1 за 2010 г. подобри постижението на Фернандо Алонсо (Ферари), дадено още преди обяд. Те оставиха зад себе си Хайме Алгерсуари (Торо Росо). Както обикновено по време на предсезонни тренировки обаче времената далеч не са център на внимание, тъй като отборите са съсредоточени върху това да подготвят възможно най-добре новите си болиди за първия старт от сезона. При утежнената политическа ситуация в Бахрейн обаче не е ясно дали началната надпревара ще на пистата Сахир.

От Ред Бул пък вече отправиха питане до ръководството на Каталуния дали може да е домакин и на последните изпитания от предварително планираната подготовка, като получиха утвърдителен отговор.

Първият ден от редовната сесия започна на мокра заради падналия нощес дъжд писта. Асфалтът постепенно изсъхваше, което естествено се отрази и на времената. Температурата на въздуха достигна очакваните максимални 16 градуса, а тази на трасето бе почти 30 в пика си. Сесията премина при прекрасни условия и ясно слънчево време.

Тренировките бяха спирани на три пъти. По обяд Рубенс Барикело регистрира поредна повреда в своя Уилямс FW33. От тима по-късно съобщиха, че подозират проблем с двигателя на бразилския пилот и го проверяват, но смениха агрегата за всеки случай.

Вторият червен флаг бе предизвикан от Камуи Кобаяши. В Заубер имаха грижи с KERS сутринта, но не това бе причината за спирането на японеца на пистата. Оказа се, че отборът просто проверява поведението на С30, когато свърши горивото в болида. Заради ситуацията с KERS обаче колата бе без него в следобедната част от пробите.

Накрая завъртане на Хайме Алгерсуари доведе до третото спиране на сесията. Младият испанец затъна в чакъла, но за късмет не потроши своето Торо Росо STR6.

Алонсо, който почти до финала бе начело, работи по аеродинамични замервания през деня, а след изсъхването на асфалта се съсредоточи върху гумите на Пирели. Смесите суперсофт и софт са с модификации за Каталуния, като всички четири сухи типа са на разположение на отборите за тренировките.

В Макларън пък се опитваха да разберат нещо повече за чистата скорост на новия си МР4-26 след доста трудния първи тест на новата кола на Херес миналата седмица. За сметка на това в Ред Бул като че ли не се тревожеха особено и Фетел завъртя трийсетина тура за целия ден.

Ник Хайдфелд бе на пистата за първи път като титуляр на Рено. Немският състезател замести тежко контузения в катастрофа по време на рали Роберт Кубица. Той тренира спирания в бокса и направя няколко тура преди да даде колата на Виталий Петров. Руснакът обаче така и не можа да изпълни цялата програма на тима заради поредица технически проблеми, включително такива с KERS, които ограничиха максимално времето му на трасето.

 

Времената от първия ден на Каталуния:

1.Себастиан ФетелРед Бул1:24.374
2.Фернандо АлонсоФерари1:25.485
3.Хайме АлгерсуариТоро Росо1:25.638
4.Камуи КобаяшиЗаубер1:25.641
5.Дженсън БътънМакларън1:26.365
6.Пол ди РестаФорс Индия1:26.575
7.Рубенс БарикелоУилямс1:26.912
8.Михаел ШумахерМерцедес1:27.512
9.Нараин КартикеянИспания Рейсинг1:28.393
10.Хейки КовалайненЛотус1:30.065
11.Жером ДАмброзиоВърджин1:30.950
12.Виталий ПетровРено1:35.174
13.Ник ХайдфелдРено1:44.324