Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел катастрофира, Алонсо начело в първата тренировка в Турция

Фетел катастрофира, Алонсо начело в първата тренировка в Турция

51
0
бокс,Ред Бул

Световният шампион Себастиан Фетел катастрофира доста сериозно в първата тренировка за неделната Гран при на Турция във Формула 1. Пилотът на Ред Бул се отърва без контузии от инцидента, при който автомобилът му бе доста раздробен в предпазните мантинели след прочутия завой 8. На непривично студената и мокра писта (от сутринта вали) германецът стъпи за момент високо на един от бордюрите, гумите му закачиха мократа трева и той се заби в отсрещната мантинела.

Най-добро време постигна Фернандо Алонсо с Ферари, а втори и трети останаха съперниците му от Мерцедес Нико Розберг и Михаел Шумахер. Отлично темпо върху водата показаха и пилотите на Рено Ник Хайдфелд и Виталий Петров, които заеха следващите места.

Тренировката започна при наистина неочаквано студено и неприятно време. Температурата на въздуха бе едва 10 градуса , а дъжд вали непрекъснато от сутринта. Студът е толкова голяма, че в хотела ни снощи пуснаха парното на максимална мощност.

Още при първите опознавателни обиколки Нараин Картикеян от Испания Рейсинг излетя от пистата. Индиецът обаче твърдеше, че е спрял по молба на инженерите си, засекли тревожни данни на питуола.

Пилотите изпробваха интермедии и гуми за екстремно мокра писта. Със своето очевидно по-добро притискане в Ред Бул и Макларън започнаха с интермедии, като Люис Хамилтън направи опознавателна обиколка чак на 30-а минута след началото на сесията. Веднага след това започнаха и първите серии от по няколко тура на отделни състезатели.

Лошото време очевидно създаваше проблем за изпитване на многото нови елементи по колите. Повечето отбори имат сериозни подобрения в болидите си, но условията просто не позволяваха да бъдат получени каквито и да било нормални резултати от пробите.

В средата на времето първо Алонсо и Розберг направиха по една серия от 3-4 обиколки. С интермедии Фернандо даде 1:38.670 и се прибра. Нико бе втори и това останаха топрезултатите до финала на тренировката.

27 минути преди края Фетел се качи високо на бордюра след 8-и завой, хлъзна се на тревата и се удари в предпазните мантинели. Тренировката бе спряна, за да се прибере колата и разчисти пистата.

В последните 15 минути Алонсо сложи гуми за екстремно мокро и с тях бе с темпо над 2 минути.

В края условията станаха още по-лоши, на два пъти и Михаел Шумахер едва удържа колата, като се плъзна – за негова радост в широката зона за сигурност на 11-и завой. Все пак обаче записа трето време в тренировката.

Едва в последните секунди Хамилтън и Бътън направиха по още един опознавателен тур с гуми за екстремно мокро, като Люис дори не го затвори.