Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо най-бърз в третия ден в Барселона

Алонсо най-бърз в третия ден в Барселона

45
0

Фернандо Алонсо от екипа на Рено постигна най-добро време в третия ден от изпитанията в Барселона. Испанецът постигна най-доброто си време със сликове, като зад него на втора позиция остана рекордьора по шампионски титли в Гран при Михаел Шумахер. Германецът направи солидно представяне с F2008. На трета позиция изненадващо се класира Адриян Сутил, като постигнатото от него време отново бе със сликове, но това не смекчи отличните впечатления от новата аеродинамика на екипа на Форс Индия.
В екипа на Рено изглежда, че отново набират скорост. След като през изминалите два дни подобреното им представяне вече направи сериозно впечатление, в третия ден двукратният световен шампион постигна време от 1:18.483 минути, с което бе много близо от постигнатото в понеделник от Фелипе Маса отлично време от 1:18.339 минути.
При чудесните условия на пистата вчера испанецът направи точно 100 обиколки. Голяма част от изпитанията, които той проведе бяха със сликове. Следобед обаче Алонсо получи технически проблем, който го принуди да спре в участъка между 9-ти и 10-ти завой. Причините за спирането до днес сутринта не бяха оповестени. Тренировката бе спряна, а след по-малко от 15 минути пилотът отново излезе на трасето.
Михаел Шумахер от своя страна завъртя „само” 83 обиколки, като в крайна сметка бе по-бавен с 0.840 сек. от първия. Германецът изпита различни видове сликове в къси и средно дълги серии от обиколки, като колата му бе почти изцяло с аеродинамиката за настоящата 2008 г. Интересното изключение бе че носът пробван в понеделник от Маса остана неизползван.
Много силно представяне също със сликове направи Адриян Сутил (3./1:19.424 минути/102 обиколки) от екипа на Форс Индия. Германецът показа, че отборът му определено се развива в положителна посока и че новият аеродинамичен пакет вероятно ще направи тима още по-конкурентноспособен.
За екипа на BMW Sauber F1 вчера зад волана бе Роберт Кубица (4./1:19.785/112). Полякът изпробва напълно нова аеродинамика в предната част на болида на баварците.
Предното крило на тествания вчера F1.08. бе съставено едва от два елемента (сравнение с трите от състезанията до момента) и изглеждаше много по-изчистено и опростено като форми. Освен това на носа липсваха „еленските рога”, който до момента бяха неизменна част от болида. 45 минути преди края на сесията полякът получи повреда и спря малко след завой номер 5, което предизвика последното трето прекъсване за деня.
Предишното пък бе предизвикано от Себастиен Бурде (8./1:20.715/71), който на завой номер 9 разби единственото сглобено за момента шаси на новото STR-03 на Торо Росо. За щастие французинът се размина само с уплаха. Колата обаче бе напълно съсипана и днес Фетел ще трябва да тества отново със старата.
В сравнение с до голяма степен подобната RB4 на Ред Бул карана от Марк Уебър (9./1:20.849/87) сравнение направи използвания нов нос с дупка използван от Големия брат, както и по-малките крилца използвани на кутиите на радиаторите.
На шеста позиция във временното подреждане се нареди първият от вчерашния ден Рубенс Барикело (1:19.920/141) от екипа на Хонда. И през вчерашния ден той отново бе със сликове, но изглежда този път от отбора не гонеха топ времена. Бразилецът направи доста дълги излизания без всякакви технически проблеми, като освен това бе и най-трудолюбивия пилот на пистата.
От Тойота се бяха съсредоточили върху намирането на най-точния сетъп за предстоящия кръг от първенството в Испания, както постъпиха и от отбора на Уилямс. Ярно Трули (10./1:20.867/90) и Нико Розберг (5./1:19.841/65) направиха сравнително малко обиколки. И двамата имаха обаче технически проблеми, което до някъде обяснява и по-малкото количество работа.
Днес тестовете на пистата в Барселона продължават като Кими Райконен ще замени Михаел Шумахер в кокпита на Ферари, а Дженсън Бътън ще замени Барикело.