Начало Избрани Алонсо: Навлизаме в интересен период от сезон 2023

Алонсо: Навлизаме в интересен период от сезон 2023

1650
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Фернандо Алонсо каза, че F1 навлиза в интересен период от сезон 2023. Пилотът на Астън Мартин вярва, че предстоящите подобрения на автомобилите могат да доведат до частична промяна на съотношението на силите когато шампионатът влезе в Европа.

Тазгодишната кампания започна преди малко повече от месец. Още в първия старт стана ясно, че Ред Бул има сериозен аванс спрямо всички останали. Отборът от Милтън Кийнс се намира в собствена лига и на практика няма реална конкуренция.

Зад „Червените бикове“ има интересна битка, в която участват Астън Мартин, Мерцедес и Ферари. В момента базираният в Силвърстоун отбор заема второто място при конструкторите благодарение на трите поредни подиума на Алонсо. След това е Мерцедес. Екипът от Бракли записа подиум в Мелбърн благодарение на Люис Хамилтън. В същото време Ферари започна малко да изостава след като си тръгна с 0 точки от състезанието в Австралия.

В края на месеца предстои четвъртия кръг за тазгодишната кампания, който ще се проведе в Азербайджан. Именно тук ще започне същинската борба за развитие през сезон 2023 в F1. Според Алонсо, световният шампионат навлиза в интересен период, през който може да има частична промяна на съотношението на силите във всяко едно състезание

„Изглежда, че квалификацията е доста важна, защото състезателното темпо е много сходно“, сподели Алонсо. „Навлизаме в интересен период от сезон 2023. Честно казано ще следя отблизо кой отбор развива автомобила си по-бързо“, добави пилотът на Астън Мартин.

Алонсо смята, че първите три състезания са били преходен период за всички отбори. Двукратният световен шампион смята, че нивото на отборите ще се променя доста динамично когато F1 влезе в Европа.

„Първите три състезания се проведоха далеч от Европа. Именно затова бе доста трудно да се големи подобрения и други подобни неща. Но оттук нататък може би ще видим, че нивото на отборите ще се променя малко по малко и състезание по състезание. Всичко това ще зависи от това кой отбор ще успее да направи по-голяма крачка напред в развитието си.“

Някои от отборите вече обявиха, че ще използват големи пакети с актуализации в предстоящите стартове. Макларън подготвя голямо подобрение за Баку, докато Мерцедес се очаква да направи това в Имола. Ферари също ще представи подобрения в стартовете от Имола до Барселона.

Алонсо се надява, че Астън Мартин ще продължи да развива AMR23 и да остане близо до челото. Опитният испанец призна, че отборът се движи доста по-напред от очакванията му.

„Не знам, за нас в момента всичко е страхотно. Никога не сме очаквали да сме на подиума дори през целия сезон, а в момента имаме три подиума от три състезания“, каза Алонсо.

„Всичко, което идва сега, е плюс за нас. Третото и четвъртото от Мелбърн донесоха много важни точки. Така използвахме всяка възможност, която се появи пред нас.“

Въпреки добрия старт на сезона, Алонсо вярва, че Астън Мартин има да учи много повече сравнение с преките си конкуренти.

„Трябва да се учим и да израстваме като отбор и извън пистата. Все пак се състезаваме срещу Ред Бул, Мерцедес и Ферари – Това са отбори, които са свикнали с такъв темп на развитие и подобни неща. Може би просто сме в процес на обучение. Нека да приемем тази 2023 г. по много скромен начин и нека видим как ще върви оттук нататък“, каза още Фернандо Алонсо.