Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо отрече да е бил ядосан по време на състезанието в Япония

Алонсо отрече да е бил ядосан по време на състезанието в Япония

1052
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо коментира радиокомуникацията със своя отбор по време на Гран при на Япония. Пилотът на Астън Мартин отрече да е бил ядосан и заяви, че думите му са били „извадени от контекста“.

Алонсо изпитваше известни затруднения в надпреварата на пистата Сузука. Испанецът неколкократно изразяваше разочарованието си по радиото заради ниската топ скорост на неговия автомобил. Това се дължеше на факта, че от Астън Мартин решиха да заложат на настройка с по-голямо притискане, което компрометира представянето на AMR23 на правите. По принцип колата на Астън Мартин винаги е била доста слаба на правите от началото на сезона

Алонсо направи добро потегляне на старта и се възползва от контакта между Люис Хамилтън и Серхио Перес. Двукратният световен шампион се движеше зад Карлос Сайнц и опитваше да окаже натиск върху своя сънародник.

Алонсо направи първия си питстоп в обиколка №11. Това решение на Астън Мартин обаче се оказа грешно, тъй като той имаше по-износени гуми от своите съперници при преполовяването на надпреварата. После испанецът направи второ спиране в бокса и успя да навакса част от загубеното. В крайна сметка той финишира на осма позиция и спечели едва 4 точки.

42-годишният състезател бе видимо разочарован от решението на Астън Мартин да го извика толкова рано в бокса. Той дори заяви по радиото, че екипът „го е хвърлил на лъвовете“. След края на състезанието испанецът призна, че не е бил толкова ядосан и че думите му са били „извадени от контекста“.

„Не бях ядосан. Мисля, че това е същата класическа тема и класическото радио FOM- напълно извадено от контекста. Не съм сигурен какво точно казват другите пилоти, когато са зад по-бавен автомобил и на правата се откъсват, дори когато са с отворен DRS“, сподели Алонсо.  „Може би те казват: „Добре, щастлив съм да остана тук и да бъда по-назад. Аз обаче предпочитам да съм мотивиран и да изпреваря колата пред себе си. Но както казах, бях много бавен на правата дори с отворен DRS. Именно затова призовах за различна стратегия. Ние направихме такова нещо и победихме някои от нашите съперници. Tова е начинът, по който го правим. Побеждаваме всички на пистата, дори ако комуникацията по радиото е най-важна“, каза още пилотът на Астън Мартин.

Алонсо също така каза, че темпото му в Сузука е било по-добро от предварително очакваното

„Бяхме бързи, отколкото очаквахме отношение на темпото. Бях зад Ферари-тата и пред [Люис] Хамилтън. Спряхме в 11-та или 12-тата обиколка. Това беше за да се покрие [Юки] Цунода, което беше малко изненадващо. След това спиране  състезанието беше много по-трудно“, обясни Алонсо.

„Може би това беше грешка. Но сега е лесно да се каже подобно нещо. Вероятно крайният резултат така или иначе щеше да се осмо място. В крайна сметка не настъпиха много промени в нашето състезание“, продължи испанецът.  „Бях разстроен, защото първото спиране беше твърде рано. Не спорих, макар да знаех, че сме спрели твърде рано. Това все пак не е проблем. Понякога се възползваме от такива неща“, завърши Фернандо Алонсо.

Другият пилот на Астън Мартин Ланс Строл не завърши състезанието на Сузука заради проблем със задното крило.

„Състезанието ми приключи заради повреда на задното крило. Това е разочароващо, защото стартирах добре, наваксах пет места в първата обиколка и смятам, че точките бяха възможни. В състезанията се случват такива неща. Сега ще проучим какво се е случило и ще продължим отново след няколко седмици в Катар“, коментира Строл.