Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо не съжалява, че не е постигнал повече успехи във Формула 1

Алонсо не съжалява, че не е постигнал повече успехи във Формула 1

1551
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо, снимка Алпин

Фернандо Алонсо не съжалява, че не е постигнал повече успехи в дългата си кариера като пилот от Формула 1. Испанецът не вярва, че талантът му непременно заслужава повече победи и титли в този спорт. 

Пилотът на Алпин има спечелени 2 световни титли, 32 победи, 98 подиума и 22 полпозишъна. Те бяха спечелени с отборите на Рено, Макларън, Ферари и Алпин. Алонсо е смятан за един от най-добрите пилоти в историята на Формула 1, макар че статистически постиженията му са по-малки от тези на някои негови съперници. Попитан дали талантът му гарантира повече победи и титли, той отговори:

„Не, не мисля така. Получаваш това, което заслужаваш. Има няколко примера, в които бихте казали. че някои пилоти печелят състезания и шампионати по несправедлив начин. Може би просто има по-добри състезатели на стартовата решетка. Но никога не можем да разберем това, защото всеки кара различна кола“, коментира Алонсо, който очаква догодина да се забавлява с новата кола на французите.

Фернандо признава, че има толкова много талантливи пилоти, които не намират път до Формула 1. Също така има и някои, които успяват да стигнат до най-високата категория, но нямат възможност да се състезават за водещ отбор. По този начин не успяват да разкрият пълния си потенциал. 

„Както казвах преди, има много талантливи пилоти, които не стигат до Формула 1. Това не е справедливо. Състезавал съм се в различни категории на моторните спортове. Имаше толкова състезатели, които бяха изключителни и спечелиха шампионати по картинг, Формула 3 и други серии. Въпреки това никога не са имали шанса да карат болид от Формула 1“.

„В момента положението не е много по-различно. Имаме 20 пилоти на стартовата решетка, като 90 % от тях са на най-високо ниво. Повечето от тях едва ли ще спечелят състезание до края на кариерите си. Това е несправедливо, защото те заслужават повече“, добави Фернандо.

Испанецът се чувства благодарен за успехите, които е постигнал в дългата си кариера във Формула 1, както и в другите серии, в които е участвал.

„Когато погледна назад си казвам колко късмет съм имал да запиша такива велики постижения. Спечелих Световното първенство по картинг, 24-те часа на Дайтона и Льо Ман, както и Световния шампионат за издръжливост (WEC). Когато започна моята кариера, не съм и мечтаел за такъв успех. Така че никога не смятам, че съм имал твърде много лош късмет или са били несправедливи към мен“, завърши Фернандо Алонсо.