Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо недоволен от наказанието и липсата на подобрения по колата

Алонсо недоволен от наказанието и липсата на подобрения по колата

67
0

Фернандо Алонсо остана недоволен от наказанието си от 5 секунди в Гран при на Япония за инцидента с Ланс Строл, както и от липсата на подобрения по колата му Макларън от май месец насам. Испанецът завърши едва 14-и в отминалия кръг в Япония, като остава без точки във второ поредно състезание.

„Не сме подобрили колата си от Гран при на Испания насам, обясни Алонсо. – Може да се види на снимки и на пистата, че останалите отбори в средата на колоната внедряват нови неща във всяко състезание, а ние не. Проблемът ни не се касае до това дали колата ни е същата спрямо предния кръг в Сочи или не. А това, че реално тя е същата от миналата година.”

В тази връзка Фернандо заяви, че приоритет този сезон му е участието в Световния шампионат за издръжливост (WEC), където се бори за титлата с Тойота, а не толкова Формула 1, където се опитва да помогне на Макларън да завърши на 6-о място в класирането при конструкторите.

Относно наказанието си от 5 секунди, Алонсо каза, че то показва колко лоша е Формула 1 в момента по отношение на стюардите и техните решения. То му бе дадено за напускане на пистата и печелене на предимство, след като испанецът бе избутан от Ланс Строл при спирането за последния шикан. Канадецът също получи 5 сек санкция за маневрата си, като се извини на Алонсо за случката.

„Пилотът дойде да се извини и е трудно да разбера решението на стюардите, но то показва колко лоша е F1 в момента по отношение на решенията и постоянството при тях, заяви Фернандо. – Спираш от външната страна на последния завой и се оказва, че един пилот не те е видял. Ти отиваш в чакъла, след това той идва да ти се извини, а ти получаваш наказание.”

Състезателният директор на ФИА Чарли Уайтинг обаче защити решението на стюардите и обясни логиката му. „Стюардите разбраха много ясно какво се случи. Алонсо пресече шикана, мина през чакъла и се върна доста пред пилота, зад който беше преди това.

Според мен бе ясно, че той спечели предимство, напускайки трасето. А стюардите сметнаха, че Строл е принудил Алонсо да излезе, за което му дадоха 5 секунди. Но това, че е Фернандо е бил принуден да напусне пистата, не означава, че има правото да пресече шикана и да спечели позиция по този начин.