Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Ниското челно съпротивление в Монца ще ни помогне в борбата с...

Алонсо: Ниското челно съпротивление в Монца ще ни помогне в борбата с Макларън

1134
0
Фернандо Алонсо, Алпин
Фернандо Алонсо, снимка Алпин

Алонсо вярва, че по-ниското челно съпротивление на Монца ще помогне на Алпин. От началото на сезон 2022 автомолът А522 има отлична скорост на правите отсечки благодарение на новия двигател Renault E-Tech RE22.

Алпин води оспорвана битка с Макларън за четвъртото място при конструкторите. Двата отбора искат да са „най-добрите от останалите“ и да заемат първата позиция след водещите екипи на Ред Бул, Ферари и Мерцедес.

Отборът от Енстън отново вкара два автомобила в зоната на точките в Зандвоорт и увеличи аванса си на 24 точки пред тима от Уокинг.

Алонсо финишира шести и бе доволен на по-голямата топ скорост на автомобила на Алпин, която му позволи да направи няколко изпреварвания. Двукратният световен шампион вярва, че настройките с ниско челно съпротивление и дългите прави в Монца ще пасват идеално на А522.

„Ниското челно съпротивление в Монца ще ни помогне в борбата с Макларън. От началото на сезона се вижда, че имаме отлична скорост на правите, което трябва да е голям плюс за такава писта“, каза Алонсо.

„Така че нека да видим какво ще се случи [на Монца]. Искам да продължа да бъда в топ 10. В Зандвоорт беше 10-тото поредно състезание в точките, така да ги направим поне 11.“

Легендарното италианско трасе е наистина успешно за Алонсо. Испанецът има две победи на Монца през 2007 и 2010 г. Сега той се надява да спечели повече ценни точки в борбата при конструкторите с Макларън.

„Монца е едно от най-историческите места за провеждане на състезания от Формула 1. В тази тройна програма преминаваме от нидерландската атмосфера в Зандвоорт до страстта на тифозите в Монца“, сподели Алонсо.

:Винаги съм добре приеман от италианските фенове заради престоя ми във Ферари в миналото. Записах два успеха на Монца и имам още няколко качвания на подиума. Това е хубаво постижение. Също така е чудесно да изравня рекорда на Кими Райконен за най-много стартове във Формула 1 в неделя. Честно казано, опитвам се да не мисля много за рекордите и да се съсредоточа върху състезанията. Със сигурност това е хубаво постижение, на което може би ще се радвам. Но докато все още се състезавам, не спирам да мисля за това и искам да се наслаждавам и да извличам максимална полза от всеки състезателен уикенд“.

От другата стана на гаража на Алпин Окон има две шести места на Монца с автомобили на Форс Индия/Рейсинг Пойнт. Миналата година французинът спечели една точка на Монца.

„Чувствам се добре и изпълнен с енергия. Автомобилът на Алпин се представи добре в последните две състезания. Мотивиран съм а завърша тройния състезателен уикенд с успех“, заяви Окон.

„Отне ми няколко дни, за да се възстановя от Зандвоорт и да се подготвя за Монца. Това е едно от любимите ми състезания. Обичам да се състезавам и в Италия- място, в което съм прекарал много време, откакто започнах да се състезавам с картинг. В отбора цари добро настроение, след като затвърдихме четвъртото си място в класирането при конструкторите и се отправихме към писта, която би трябвало да подхожда добре на нашия автомобил“, продължи пилотът на Алпин. „Състезанието в Монца ще бъде много различно от това в Зандвоорт. Тук ще видим дълги прави, на които се провеждат едни от най-бързите състезания през годината, както и многобройни шикани и остри завои. Високоскоростният характер на Монца обикновено води до напрегната квалификационна сесия и вълнуващо състезание. Както обикновено, тифозите също ще бъдат по трибуните. Те винаги допринасят за невероятната атмосфера на това историческо събитие“, завърши съотборникът на Алонсо.


Окон ще се състезава на Монца със специален дизайн на своята каска, вдъхновен от Михаел Шумахер. Французинът неведнъж е заявявал, че е голям фен на седемкратния световен шампион още от ранна детска възраст.