Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Нямаше как да изпусна състезанието

Алонсо: Нямаше как да изпусна състезанието

41
0

14 точки е авансът на Фернандо Алонсо във временното класиране за световния шампионат след днешната Гран при на Австралия. С великолепно каране и като истински шампион испанецът спечели хаотичната надпревара на Албърт парк, като и за секунда не допусна разколебаване или грешка дори при четирикратното излизане на колата за сигурност. Победата е втора за Фернандо тази година и общо десета в кариерата му.

Малко лудо състезание. В някои моменти направо не разбрах какво се случва. Аз съм на 20 секунди напред например и внезапно разликата изчезва заради сейфти кара. Автомобилът ми обаче бе перфектен и нямаше риск да изпусна състезанието – бях достатъчно уверен – обясни испанецът.

Според Алонсо предимството на Рено е било в това, че автомобилът R26 е загрявал гумите по-добре в сравнение с тези на съперниците.

Това ми се изясни още в първата обиколка при ситуацията с Дженсън (Бътън – б.а.). Изпреварих го сравнително лесно – сподели Фернандо.

За разлика от него съотборникът му Джанкарло Фисикела трябваше да потегли от питлейна, след като блокира на старта. Макар да е наясно, че да стартираш последен, а да финишираш пети е чудесно постижение, италианецът бе разочарован, тъй като не можа да се възползва от потенциала на болида си.

След като все пак тръгнах, през първата част на надпреварата нямах никаква телеметрия. Затова давах информация на инженерите си за горивото, за поведението на колата и т.н. Проблемът се оправи, но пък във втората серия обиколка предницата бе нестабилна. Екипът ми казваше да натискам, но аз на практика вече карах на границата във всеки един тур – разказа Фисикела. – След последния пит пък се повреди съединителя, а съвсем в края бях буквално заслепен от пушека от колата на Дженсън. Вълнуващ следобед и е добре, че все пак взех точки.