Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо очаква по-добро шоу през 2011 г.

Алонсо очаква по-добро шоу през 2011 г.

70
0
Фернандо Алонсо

Фернандо Алонсо изкара сравнително спокойни празници, но преди да излезе в заслужена ваканция присъства на специално събитие, организирано от банка Сантандер в Мадрид. Там двукратният световен шампион сподели очакванията си за 2011 г., разпространени след това от пресофиса на Ферари.

– Фернандо, каква е равносметката ти за 2010 г.?

– Равносметката е, че годината беше много добра. Постигнах прекрасна интеграция в отбора, още от първия си ден там. Взехме някои страхотни успехи в определени надпревари – сещам се за великолепната победа на Монца, [триумфът в] Сингапур, Корея беше много специална за мен. В последния старт имахме определени възможности, но загубихме шампионата и това бе единственото, което накрая ни липсваше, за да завършим подобаващо един безкрайно добър сезон. Но цялостният поглед върху 12-те месеца на изминалата година показват, че ще запазя много страхотни спомени, защото беше невероятно изживяване, а през следващия сезон ще се върнем още по-агресивни.

– Какво очакваш да се случи през 2011 г.? По-уверен ли се чувстваш?

– Очаквам много силна конкуренция през 2011 г. Според мен съществува само една цел, когато си пилот на Ферари – борба за световния шампионат. Това е приоритет всеки сезон, това очакват хората от Ферари. Вече споменах ожесточената битка, в която ще участват Ред Бул, Мерцедес, Макларън. Затова трябва да сме по-добри от останалите, за да победим. Поради тази причина и зимата е един от най-напрегнатите периоди през годината за отбора. В Маранело се работи по 24 часа на ден, за да се създаде новото Ферари, което да е по-добро от миналогодишното.

– Какво според теб трябва да се подобри по колата на Ферари, за да сте толкова добри, колкото бяха Ред Бул през 2010 г.?

– Всяка година се прави автомобил, който е по-добър от предшественика си във всички аспекти. Специалистите смятат, че аеродинамиката е ключът към доброто представяне в ерата на съвременната Формула 1. Затова според мен тя ще е приоритет за нас, както и за всички останали. Не бива да се забравят обаче скоростната кутия, двигателят, окачването. Освен това ще сме с нови гуми – на Пирели, след като компанията се връща в спорта. Нужно е да мислим как да накараме тези гуми да работят оптимално с колата ни. Има и няколко други области по автомобила, върху които се съсредоточаваме в момента.

– Кой ще е ключът за следващия сезон? Може би гумите? Ферари са известни с това, че умеят да пазят гумите си.

– Да, може и да е така, но според мен нещата ще са съвкупност – комбинация от промяната на правилата. Първото нещо, разбира ще, са гумите, тъй като те променят поведението на болида. Затова и трябва да сме сигурни, че Пирели ще работят добре с колата ни. След това идва завръщането на KERS, който ще е особено важен инструмент през 2011 г. както за изпреварване, така и за подобряване на цялостното представяне. Ще се опитаме да увеличим и задминаванията с подвижното задно крило, като това е съвсем нова област, в която ще експериментираме. Тези три точки според мен са основните, нуждаещи се от вниманието ни преди новия сезон.

– Смяташ ли, че точно тези промени ще доведат до повече изпреварвания и ще подобрят шоуто?

– Да. Ясно е, че всяка година се правят някакви промени във Формула 1 с цел всичко да е по-впечатляващо, да има повече задминавания и шоуто да е ниво. Истина е, че за 2011 г. промените са доста по-сериозни, като най-големите са KERS и задното крило. Комбинацията от тях ще ни дава сериозно предимство в скоростта спрямо автомобила отпред, така че съм уверен, че през 2011 г. най-накрая ще има добро шоу, при това на прилична стойност.

– Кога ще видим новия автомобил?

– Мисля, че през последната седмица на януари. Сигурен съм, ще го представим в Маранело, след като вече месеци наред всички се трудят толкова усърдно по него. Затова и моментът, когато болидът види бял свят, ще е особено специален за всички ни.