Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Опасно е да се правят заключения, базирани на времената от тестовете

Алонсо: Опасно е да се правят заключения, базирани на времената от тестовете

37
0
Фернандо Алонсо

Фернандо Алонсо е оптимистично настроен за предстоящия сезон във Формула 1, заяви пилотът на Ферари на пистата Албърт парк, където утре стартират свободните тренировки за Гран при на Австралия.

По-добре разбираме автомобила си, а в тестовете той даде очакваните от него резултати. Това ни дава увереност и оптимизъм в началото на сезона. Ще е много интересен шампионат, чиято първа част ще е сериозно предизвикателство. Пистите в Австралия и Малайзия са трудни, времето може да е променливо. Трябва да потеглим добре и се надявам да спечелим точки. Очаквам отборите от топ 5 да имат малко предимство, но е трудно да се каже кой от тях ще спечели допълнителните 0,2-0,3 сек, които могат да са разликата до победа. Представянето е много близко и е сложно да се избере фаворит. Мерцедес, Ферари, Макларън, Лотус и Ред Бул показаха потенциал в различни моменти от предсезонните тестове, както и в различни стартове миналия сезон – обясни той.

На въпроса дали F138 е достатъчно добър болид, за да спечели на Албърт парк, испанецът заяви, че в момента не знае:

– Опасно е да се правят заключения, базирани на времена и секторни постижения в тестовете. Доволни сме от постигнатото през зимата. Харесвам много пистата, винаги съм се чувствал удобно на нея. Същото важи и за Малайзия, така че може би на тези две трасета имаме шанс за добри точки, но просто не съм наясно колко ще сме бързи.

Още преди първия старт за новия сезон Алонсо бе върнат в миналото с въпроса как се чувства, след като загуби титлата през 2012-та с толкова малка разлика. Той бе категоричен, че за него е било чест да се бори за короната два пъти през последните три сезона.

– Не много хора имат възможността да се качат на подиума, още по-малко – да печелят надпревари и дори още по-малко – да се борят за титла – продължи той. – Затова смятам, че имам късмет в това отношение, въпреки че загубихме два пъти в последния старт. Надявам се да сме в битката и този сезон, но да променим крайния резултат!