Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Още миналата година видяхме, че сме по-бързи в тренировките, отколкото в...

Алонсо: Още миналата година видяхме, че сме по-бързи в тренировките, отколкото в квалификация

1458
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Фернандо Алонсо предупреди, че резултатите от свободните тренировки не бива да се приемат твърде сериозно. Пилотът на Астън Мартин бе най-бърз във втората сесия на пистата в Джеда, но посочи, че вероятно е бил с различна програма спрямо другите екипи на трасето.

„Очевидно това е само свободна тренировка. Още миналата година, както и в Бахрейн, видяхме, че сме по-бързи в тези сесии, отколкото в квалификация. Мисля, че бяхме с различна стратегия по отношение на количеството гориво, режимите на двигателите и т.н.“, отбеляза Алонсо

„Ние продължаваме със собствената си програма. Нямаше някакви сериозни проблеми с колата. Имаме доста възможности за настройки. Но определено изкарахме добър първи ден“, допълни Алонсо.

Двукратният световен шампион допълни, че не е съвсем сигурен какво е настоящото му състезателно темпо и трябва да прегледа данните. Съотборникът му Ланс Строл се нареди шести в подреждането. В началото на подготовката той докосна стена, но нямаше сериозни повреди. По-късно бе предупреден и за спазване границите на трасето. В крайна сметка заяви, че за него е удоволствие да кара по високоскоростното трасе в Джеда.

„Имахме добро темпо и в двете сесии, както и с различни гуми, но това бяха само свободни тренировки“, повтори Строл твърдението на Алонсо.

„По принцип не сме наясно в тези сесии какви са програмите на останалите отбори. Ние ще прегледаме информацията, която сме събрали. Като цяло обаче записахме солиден старт на уикенда“, добави канадският състезател.

Ланс Строл ще има нов състезателен инженер от Гран при на Япония по-късно този сезон

Досегашният Бен Мичъл е повишен в йерархията на Астън Мартин. Двамата работеха заедно от втората половина на 2021 г. От Сузука рейс инженер на Строл ще е Андрю Визард. Той пое тези задължения за първи път вчера в тренировките в Джеда. Ще има още един „тренировъчен ден“ – в Мелбърн – преди да поеме изцяло длъжността по време на уикенда в Япония.