Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо печели първия кръг от шампионата в Бахрейн

Алонсо печели първия кръг от шампионата в Бахрейн

23
0

Фернандо Алонсо (Рено) започна по шампионски сезона във Формула 1, удържайки Михаел Шумахер (Ферари) в днешната Гран при на Бахрейн. Испанецът и екипът му спечелиха надпреварата с перфектна стратегия и чудесно каране на пилота. Трети остана тръгналият от последното място на стартовата решетка Кими Райконен (Макларън).

Михаел бе на полпозишън при светването на зелените светофари и поведе колоната състезатели, следван от съотборника си Фелипе Маса. Още в първия завой обаче Алонсо задмина бразилеца. Малко по-късно вторият пилот на Ферари сбърка, завъртя се в края на старт-финалната права и излетя от пистата точно пред Рено-то на Фернандо, който по чудо се размина с неконтролируемото Ферари. Маса успя да се върне в надпреварата, но не и да навакса изгубените позиции.

Зад Алонсо бе прекрасно тръгналият Хуан Пабло Монтоя, а веднага след него стана страхотна битка между съотборниците от Хонда Рубенс Барикело и Дженсън Бътън. Англичанинът направи изключително лош старт и изостана назад. Изпревари два пъти колегата си и успя да задмине и Монтоя, за да си върне позицията.

Междувременно Шумахер бе със 7 секунди аванс пред Алонсо до 15-ия тур, когато спря за първи път в бокса. Фернандо отиде в бокса за нови гуми и дозареждане цели 4 обиколки по-късно. Монтоя пък изпревари Бътън при тези първи питове.

До средата на състезанието Райконен методично си пробиваше път напред и бе трети. Със стратегията си със само едно спиране финландецът бе в позиция да защитава мястото си. Затова и въпреки по-дългия бокс (11 секунди) успя да удържи Бътън и се качи на подиума. Монтоя остана пети в крайна сметка.

Решителният момент за победата пък дойде в 39-ия тур, когато Алонсо направи втория си пит. Испанецът излезе гума до гума с Михаел Шумахер и спечели първото си място, след което до края германецът реално направи само един опит да го задмине. След финала обаче звездата на Ферари заяви, че не е бил достатъчно близо до съперника си от Рено, за да е по-упорит в гонитбата.

Дебютантът Нико Розберг бе сред отличилите се състезатели в надпреварата в Бахрейн. Младият пилот спечели 2 точки в първата си Гран при, като направи великолепни маневри, за да изпревари Дейвид Култард и Кристиян Клийн и да се класира веднага зад съотборника си Марк Уебър. Освен това синът на Кеке Розберг записа и най-бързата обиколка в цялото състезание.

Съдбата на част от съотборниците на призьорите в Гран при на Бахрейн обаче не бе никак лека. Фисикела с второто Рено отпадна заради повреда в двигателя. Маса се свлече далеч назад заради грешката си в началото. Барикело (Хонда) загуби трета скорост по време на състезанието.

Тойота пък преживяха трагичен уикенд – и двамата пилоти на японския тим се бореха в края на колоната. Жак Вилньов (BMW Заубер) от своя страна отпадна след повреда на мотора в колата му, при което болидът се запали.

резултати

коментари