Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо пише история в Унгария

Алонсо пише история в Унгария

34
0

Фернандо Алонсо написа нова страница в историята на Формула 1 – днес той стана най-младият пилот, печелил в Гран при. 22-годишният състезател триумфира безапелационно в Гран при на Унгария. Освен това той е и първият испанец, стъпил на най-високото стъпало на почетната стълбичка.
Най-впечатляващ в надпреварата бе начинът, по който Фернандо я спечели. Той тръгна от полпозишън, поведе и не допусна нито една грешка през цялото състезание. Около 8-9 обиколки след старта дори се обадил по радиото на екипа си, за да попита къде са съперниците му. Отговорът е повече от показателен: “На 15 секунди зад теб”.
След началото Марк Уебър зае втората позиция. И двамата пилоти на Уилямс тръгнаха много слабо, като в първия завой Ралф Шумахер бе осми, а Хуан Пабло Монтоя – девети, изпреварени от Михаел Шумахер. Ралф дори се завъртя на втория завой, но овладя колата и продължи. Барикело бе трети и пробва да задмине Уебър. Бразилецът обаче пресече напряко шикан и за да не бъде наказан, пусна австралиеца. От това се възползваха Кими Райконен и Ярно Трули, които изпревариха Ферари-то.
В 4-ата обиколка Алонсо вече имаше аванс от 10 секунди. Само при първия му пистоп Райконен за малко бе лидер, но след влизането на Кими в бокса Фернандо не изпусна повече челната позиция до финала и наложи убийствено темпо. Всички в челото на колоната, освен Култард, бяха избрали тактика с три спирания в бокса.
Барикело отпадна от борбата, след като задното ляво окачване на колата му се счупи и гумата изхвърча. Ферари-то се заби в предпазните бариери с доста висока скорост, но Рубенс не пострада.
Второто място бе решено от спиранията в пита, като в крайна сметка Михаел Шумахер остана осми и взе само една точка. На всичкото отгоре той бе затворен с обиколка от Алонсо.
При това положение борбата за световната титла става изключително оспорвана. Германецът продължава да води във временното класиране със 72 точки, след него е Монтоя със 71, а трети е Райконен със 70! Уилямс пък изпревариха Ферари при конструкторите (129 – 121 точки).