Начало Избрани Алонсо: Пистата в Австрия не пасваше добре на нашия автомобил

Алонсо: Пистата в Австрия не пасваше добре на нашия автомобил

1207
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Спас Генев

Фернандо Алонсо не се тревожи от резултата си в Гран при на Австрия. Пилотът на Астън Мартин завърши на пета позиция във вчерашната надпревара край Шпилберг. Според него, пистата „Ред Бул Ринг“ не е паснала добре на болида на британския тим.

Алонсо се намира в много добра форма от началото на сезона. Испанецът записа 5 подиума в първите 6 старта. Алонсо не успя да се качи на почетната стълбичка в домашната си Гран при на Испания. След това той завърши на второ място в Канада и имаше големи надежди за следващите уикенд заради подобренията в болида на Астън Мартин

Алонсо финишира на пето място в съботния спринт и добави още 4 точки към актива си. 41-годишният състезател потегли от седма позиция. Опитният испанец реши да заложи на различна стратегия и не спря по време на периода на виртуален сейфти кар в 14-тия тур. След това Алонсо се движеше на шеста позиция и се доближи до Ландо Норис от Макларън. В крайна сметка той финишира шести и мина едно място напред заради наказанието на Карлос Сайнц от Ферари.

Алонсо призна, че е постигнал максимума през вчерашния ден и смята, че пистата не е пасвала добре на колата на Астън Мартин.

„Смятам, че това беше повече или по-малко максималното, което можехме да постигнем“, сподели Алонсо.

„Бяхме много близо до Ландо [Норис] по отношение на темпото. Смятам, че може би малко по-ясна комуникация за спиранията в бокса щеше да помогне. В крайна сметка това не промени изхода на състезанието. Постигнахме максимума“, добави пилотът на Астън Мартин.

В Монреал изглеждаше, че Астън Мартин е направил крачка напред. Миналия уикенд обаче екипът изоставаше от Ферари и дори от единия болид на Макларън. Алонсо смята, че това се е дължало заради характеристиките на австрийското трасе. Испанецът е категоричен, че неговият екип не е загубил скоростта си от началото на сезона

„Не знам защо изоставахме. Мисля, че е по малко от всичко. Пистата в Австрия не пасваше добре на нашия автомобил. Миналата година Астън Мартин също имаше много трудности в Австрия, така че има някои сходства“, обясни Алонсо.

„От Хаас също бяха много бързи. Мисля, че миналата година те бяха шести и седми на стартовата решетка, а тази година също бяха бързи. Така че всичко зависи малко от пистата и от подобренията, които всички останали са донесли тук. Не трябва да се притесняваме прекалено. Знаем, че тази седмица имаме още една възможност през следващата седмица“, добави пилотът на Астън Мартин.

Алонсо е по-голям оптимист за предстоящия рейс уикенд в Силвърстоун, който е домашен за Астън Мартин.

„Би трябвало да сме по-добре. Силвърстоун е невероятна писта за каране заради бързите си завои. На практика ще се състезаваме у дома, тъй като фабриката е само на 200-300 м от трасето, така че ще дадем всичко от себе си“, завърши Фернандо Алонсо.

Другият пилот на Астън Мартин Ланс Строл остана девети. Канадецът мина едно място напред заради наказанието на Пиер Гасли от Алпин.

„Имах няколко добри битки на пистата, докато се борех да се върна назад през полето. Беше особено забавно да изпреваря [Юки] Цунода на трети завой. Сега вниманието ни се насочва към Силвърстоун. Това е една от най-добрите писти в календара, така че нямам търпение да се върна там след няколко дни“, коментира Строл.