Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Астън Мартин подаде протест срещу резултатите от Гран при на Австрия

Астън Мартин подаде протест срещу резултатите от Гран при на Австрия

9956
0
Серхио Перес, Фернандо Алонсо, Астън Мартин
снимка: Спас Генев

Отборът на Астън Мартин е подал протест срещу резултатите от Гран при на Австрия. Представител на отбора ще се яви при стюардите за разглеждане на случая. От Астън Мартин искат да бъде проверено дали санкциите за нарушаване ограниченията на пистата са били наложени правилно. Според тима от Силвърстоун някои пилоти не са получили наказание, а е трябвало.

Пилотите на тима от Силвърстоун Фернандо Алонсо и Ланс Строл финишираха шести и десети. Надпреварата бе изпълнена с наказания, особено за неспазване лимитите на пистата. По време на самото състезание нито един от пилотите на Астън Мартин нямаше сериозни оплаквания.

„В протеста се твърди, че определен брой коли не са били санкционирани за нарушение на член 33.3 от спортните правила“, се казва в съобщението на стюардите.

„Междувременно стюардите разбраха за съществуването на определен брой изтири обиколки (вследствие преминаване границите на пистата), които бяха поднесени на вниманието им след подаването на протеста. Стюардите поискаха от рейс контрола да направи проверка на всички изтрити обиколки и наложените наказания. Отбелязваме, че рейс контролът се е занимал с над 100 анулирани обиколки по време на състезанието“, продължава съобщението относно протеста на Астън Мартин.

Ситуацията със спазване ограниченията на трасето многократно се изостряше по време на Гран при на Австрия. Пилоти се обаждаха по радиото с твърдения, че съперници преминават постоянно ограниченията. От отборите подаваха информация към рейс контрола, който по принцип след ситуацията на трасето. Този уикенд се използва помощта и на дистанционния център в Женева. Нещата се следят с помощта на видео технология, подобна на VAR във футбола. Недоволството от налагането на ограничения на пистата по този начин обаче е постоянно.