Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Предпазният ореол трябва да може да се сваля

Алонсо: Предпазният ореол трябва да може да се сваля

39
0

Предпазният ореол върху кокпита трябва да може да се сваля и то лесно. Това е мнението на Фернандо Алонсо относно изпробвания в последните няколко месеца вариант за защита на главата на пилота в болида. Ореолът, известен още като halo, бе тестван вече от доста пилоти, включително от самия Алонсо в тренировките за Гран при на Сингапур преди 3 седмици.

В отминалия кръг в Малайзия при пожара с болида на Кевин Магнусен се видя, че всяка секунда по-бързо излизане от кокпита при такива ситуации е важна. И ако в бъдеще ореолът бъде въведен в спорта, което ще стане най-рано през 2018 г., то той трябва да може да се сваля бързо и лесно. За да не забавя излизането на състезателя от колата.

„Когато изпробвах halo в Сингапур, едно от нещата, които отбелязах е, че излизането от колата е малко некомфортно, каза испанецът. – Трябва да гледаш къде да поставиш краката и къде точно да се надигнеш. Поради тази причина се отложи неговото въвеждане, за да е сигурно, че ще бъдат взети под внимание всички възможни сценарии. Може би устройството трябва да се направи така, че да можем да излезем от колата малко по-бързо.”

Опасения около последното изразиха и други пилоти, сред които Карлос Сайнц. Пилотът на Торо Росо сподели, че първата му мисъл, когато видял инцидента, е била, че е опасно ако това нещо се случи с ореола. „В такива ситуации, ако трябва да излезеш бързо от колата с halo, може да е сложно, каза испанецът. – Трябва да се направи така, че устройството да предпазва главата, без да излизаме по-бавно от колата.”

Запитан дали ореолът би създал проблеми в случая, ако беше поставен върху болида, Сайнц отговори: „От тестовете, които правих, тестовете за изваждане, бих казал да. Не мога да кажа точно колко по-бавно беше, защото не помня, но беше малко по-бавно. И това е нормално, когато имаш нещо такова. Случилото се на Магнусен е добър пример за ФИА да го анализира.”