Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Въвеждат новия формат на квалификация в Мелбърн, но само за първите 2...

Въвеждат новия формат на квалификация в Мелбърн, но само за първите 2 части

72
0
старт

Новият формат на квалификацията на елиминационен принцип може да бъде въведен още за Гран при на Австралия този сезон, но това да важи само за първите 2 части, съобщават британските медии.

Той беше одобрен от отборите и комисията на Ф1 преди седмица и планът бе да бъде пуснат в действие още за старат в Мелбърн. Миналия уикенд обаче управляващият търговските права в спорта Бърни Екълстоун заяви, че заради липсата на нужния софтуер и нужното време той да бъде разработен, въвеждането ще бъде отложено поне за Гран при на Испания.

Сега обаче се оказва, че е проведена нова дискусия, на която е било решено, че с оглед на това, че с разполагащата към момента техника новият формат може да бъде въведен, но само за Q1 и Q2.

Първата ще продължава 16 минути, като след 7 мин най-бавният пилот ще отпада. За останалото време от 9 минути на всеки 90 секунди ще бъде елиминиран по един пилот, който е с най-слабо постижение към момента. Така още 6 състезатели ще отпаднат или общо 7 след Q1.

Останалите 15 ще продължат във втората част на квалификацията, която ще е с времетраене 15 мин. След 6 мин най-бавният пилот ще отпадне. В оставащите 9 мин на всяка минута и половина ще отпада по един състезател. така общо 7 пилоти ще напуснат и Q2 и ще останат 8.

Тези осем ще продължат в третата част на сесията за място в решетката. Тя ще трае 12 мин според стария формат, а не 14, както е според новия и в него 8-те пилоти ще имат правно да записват бързи обиколки до изтичането на времето, както досега, и според постигнатите резултати ще бъде сформирана стартовата решетка.