Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо с радикална идея за промяна в правилата за гумите

Алонсо с радикална идея за промяна в правилата за гумите

47
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо, снимка: Мирко Щанге

Фернандо Алонсо предложи радикална идея за промяна в правилата за използването на гумите във Формула 1. Испанецът смята, че по-свободния избор на гуми ще направи състезанията по-интересни и непредвидими. И затова той има предложение пилотите за целия сезон да разполагат с по 20 комплекта гуми от 4-те типа – суперсофт, софт, медиум и хард, като сами да избират по колко комплекта да използват за състезателен уикенд и кои типове точно.

Това ще даде голяма свобода на избор на пилотите. Определено обаче бройката ще трябва да бъде по-голяма, тъй като това прави средно аритметично по по-малко от 4 комплекта гуми на състезателен уикенд

„Така на пистите, на които по принцип не си на нивото на конкурентите ще можеш да рискуваш повече, каза испанецът. – А може и да рискуваш по-малко. Мисля, че това може да проработи.”

Алонсо също така обърна внимание на периода отпреди 10-ина години, когато имаше война на гумите между Бриджстоун и Мишлен. Тогава двете компании доставяха различни гуми на различните отбори според предпочитанията. Затова испанецът не вижда проблем с това, че всеки отбор ще може да избира различни гуми на всяко състезание.