Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо с втора поредна победа

Алонсо с втора поредна победа

41
0

Фернандо Алонсо (Рено) спечели втора поредна победа днес на пистата Фуджи в Япония след успеха си в Сингапур преди две седмици. Двукратният световен шампион финишира пред Роберт Кубица (BMW Заубер) и Кими Райконен (Ферари). Основните претенденти за титлата във Формула 1 този сезон Фелипе Маса (Ферари) и Люис Хамилтън (Макларън) завършиха съответно 8-и и 12-и, след като в началото на надпреварата се разигра истинска драма, последвана от наказания. Така спорът за титлата продължава, като бразилецът съкрати една точка от аванса на Хамилтън и изостава с 6 пункта два кръга преди края на шампионата.
На старта английският пилот на Макларън, който бе на първа позиция, не тръгна добре. Райконен потегли чудесно и вече бе пред Хамилтън, който в опит да удържи позицията си предизвика не само излитането на Кими и своето от пистата, но и сериозно объркване назад, докато други пилоти се опитваха да избегнат сблъсъци. Всичко се размина напред, но в дъното на колоната Дейвид Култард (Ред Бул) счупи окачване, а Казуки Накаджима (Уилямс) се сблъска със завъртялата се пред него кола. Шотландецът отпадна преди края на първата обиколка, докато японецът успя да продължи състезанието след смяна на носа. В 10-11-и завой пък Хамилтън почти успя да задмине Маса, когато бразилецът контраатакува и го удари, при което Макларън-ът се завъртя. След това Люис се прибра и в пита, излизайки последен на пистата.

И двата инцидента бяха разследвани от комисарите, като Хамилтън и Маса получиха идентични наказания – преминаване през питлейна. Основанието при англичанина бе опасно каране, а при бразилеца – предизвикване на катастрофа. Така двамата потънаха назад, докато бъркотията позволи на Кубица, Алонсо, Ковалайнен да излязат напред. Райконен скоро бе четвърти. Испанецът излезе пред пилота на BMW след първата серия спирания в бокса, а Хейки отпадна от борбата заради предполагаема повреда на двигателя Мерцедес в неговия Макларън.

До края на надпреварата повече размествания в челото не настъпиха. Единствено Нелсън Пикет с второто Рено настигна Райконен няколко тура преди финала, но скоро намали темпото след своя грешка и остана четвърти. Алонсо бе натрупал комфортен аванс и въпреки че не излезе начело след втория си пит, поведе когато съперниците му един по един влизаха в бокса след него. Кими от своя страна неколкократно опитва да изпревари Кубица, като битката на моменти се водеше колело до колело, но в крайна сметка се отказа от атаките.
И двата болида на Торо Росо завършиха в зоната на точките, като Себастиен Бурде се класира шести (зад Тойота-та на Ярно Трули), а Себастиан Фетел – седми. Инцидент между французина и Маса обаче се разследва от стюардите, след като двамата се сблъскаха.