Начало Избрани Алонсо: Със сигурност ще стигна до старт №400 в F1

Алонсо: Със сигурност ще стигна до старт №400 в F1

1653
0
Фернандо Алонсо; снимка: Спас Генев

Фернандо Алонсо вярва, че ще запише 400 старта в F1. Пилотът на Алпин ще подобри рекорда за най-много участия в състезания от световния шампионат в Гран при на Сингапур. Испанският ветеран няма намерение да се оттегля в следващите поне две години и вярва, че може да запише още по-впечатляващо постижение преди да се пенсионира.

Миналата седмица Алонсо изравни рекорда на Кими Райконен от 350 старта в Гран при. Двукратният световен шампион ще излезе на първа позиция в класацията за най-много стартове в F1 на пистата Марина Бей. Оттук нататък той ще трябва да запише още 49 участия, за да запише още по-впечатляващ рекорд.

Алонсо ще участва в F1 поне още две години с отбора на Астън Мартин и вярва, че ще успее да стигне до старт №400 в кариерата си.

„Знам броя [на стартовете], защото всеки уикенд ги броя. От друга страна не се интересувам толкова много от тази статистика“, каза Алонсо.

„Щастлив съм, че карам във Формула 1 от толкова много години. Очаква да остана поне още две години в спорта, стига всичко да е наред.“

„Със сигурност ще стигна до старт №400 в F1. Това е наистина голяма цифра, която показва моята страст към спорта и желанието ми винаги да се представям на високо ниво. Ако не давах всичко от себе си едва ли ще щеше да имам такъв брой участия в най-високото ниво на моторните спортове“, добави пилотът на Алпин.

Алонсо дебютира във Формула 1 в началото на 2001 г. с отбора на Минарди. Тогава той е само на 19 години. След това става резервен пилот в Рено, преди да бъде повишен през сезон 2003. 41-годишният испанец остава в F1 до края на 2018 г. и също така кара за тимовете на Макларън и Ферари.

Миналата година двукратният световен шампион се завърна в спорта с тима на Алпин след като пропусна сезоните 2019 и 2020. Очакваше се Алонсо да остане във френския отбор за още една година, след което най-вероятно трябваше да се върне в WEC. В крайна сметка той реши да подпише многогодишен договор с Астън Мартин, който влиза в сила от  2023 г.

Алонсо е лидер в класацията по брой участия в Гран при на активните пилоти. Втори в подреждането е Люис Хамилтън с 304 старта. Третото място е за Себастиан Фетел, който ще се оттегли от спорта в края на годината. За момента четирикратният световен шампион има 293 старта.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от BWT Alpine F1 Team (@alpinef1team)